Tai po susitikimo su Seimo opozicine Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija pranešė Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) direktorė Evelina Gudzinskaitė.

„Dėl konkrečių detalių šiuo metu yra derinamas sprendimas tarp Vidaus reikalų ir Užsienio reikalų ministerijų. Kelių dienų bėgyje jau turėtų būti aišku. Tai būtų toks palengvinimas, kadangi taikomi minimalūs reikalavimai, tačiau tai būtų kaip įrankis leisti baltarusiams, kurie nenori prašytis prieglobsčio, bet nori išvykti iš Baltarusijos, atvykti į Lietuvą ir gauti tą dokumentą kaip galima greičiau ir paprasčiau. O šešių mėnesių laikotarpis yra skirtas galvojant apie socialines tolimesnes pasekmes, kad jie vis tiek turi rasti kažkokį pragyvenimo šaltinį.

Realiai per šiuos šešis mėnesius jie turėtų rasti kitą pagrindą likti Lietuvoje, tai yra kreiptis dėl kitos nacionalinės vizos kitu pagrindu arba kreiptis dėl leidimo gyventi“,-žurnalistams sakė E. Gudzinskaitė.
Komentuodama būsimą dokumentą, ji sakė, kad planuojama, jog baltarusiams reikės pateikti mažesnį turimų lėšų įrodymą.

„Kol kas kalbama apie kelių mėnesių pajamas, nes šiaip išduodant vizą 6 mėnesiams reikia pagrįsti, kad visiems 6 mėnesiams tu turėsi minimalios mėnesinės algos sumą. Tai yra daug, dėl to reikalavimų suma yra sumažinama iki kelių mėnesių ir šiuo metu tariamasi, kokio dydžio bus ta konkreti suma. Sveikatos draudimą reikės turėti bet kuriuo atveju“,- aiškino E. Gudzinskaitė.

Migracijos departamento vadovė nesiėmė prognozuoti, kiek žmonių siektų pasinaudoti šia galimybe.

„Sunku prognozuoti, bet pagal sulaukiamų skambučių skaičių tai turėtų būti daugiau negu, kad kreipiasi prieglobsčio, ir negu, kad naudojasi patekimu į Lietuvą su specialiuoju ministrės leidimu. Bet konkrečiai priklausys nuo to, kaip klostysis įvykiai pačioje Baltarusijoje“,- sakė E. Gudzinskaitė.

Pirmadienį opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija surengė posėdį dėl „humanitarinio koridoriaus“ ir kitų problemų, susijusių su padėtimi Baltarusijoje.

Frakcijos posėdyje taip pat dalyvavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas.