„Užuot kalbėjusi su Baltarusijos žmonėmis, nueinanti valdžia bando ciniškai pašalinti juos po vieną. M. Kalesnikavos pagrobimas Minsko centre yra gėda. XXI a. Europoje yra taikomi stalinistiniai NKVD metodai. Ji turi būti nedelsiant paleista“, – tviteryje rašė L. Linkevičius.

Sekmadienį interviu britų laikraščiui „Financial Times“ L. Linkevičius teigė, kad ES neveiksnumas dėl Baltarusijos pakerta Bendrijos užsienio politiką.

„Kartais mes reaguojame per vėlai ir mūsų veiksmai yra pernelyg framentiški, jie nedaro įspūdžio nei visuomenei, nei valdžioje esantiems žmonėms. Jei nesilaikysime nacionalinių įsipareigojimų, tai suskaldys mūsų pačių pamatą. Turime būti tvirti“, – sakė L. Linkevičius.

Lietuva įvedė sankcijas Baltarusijos režimo ir jėgos struktūrų vadovybei, įskaitant ir patį Aliaksandrą Lukašenką. Iš viso sankcijos įvestos 30 pareigūnų. Nors, tikino L. Linkevičius, bendros ES sankcijos būtų veiksmingesnes, tačiau „geriau kalbėti vienu balsu, nes negalima visai nekalbėti“.

Pasak ministro, dabar ES geriau suprantą Rusiją, kuri yra itin tampriai susijusi su Baltarusija, nei prieš 10 metų. Vis dėlto, pridūrė jis: „Mūsų kolegos turėtų suprasti, kad tai, ką mes sakome, nėra mokslinė fantastika, tai vyksta realybėje.“

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, A. Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.