„Šiam (populiacijos – BNS) tyrimui duotas Lietuvos bioetikos komiteto leidimas jį vykdyti iki rugsėjo 10 dienos. Rugsėjo 10 dieną baigiame testuoti žmones, tai yra imti kraujo mėginius ir žiūrėti, ar yra susidarę antikūniai. Po to jau bus duomenų analizė“, – pirmadienį LRT radijui sakė mokslininkas.

„Rugsėjo 11 dieną po pietų bus matomi pirmieji preliminarūs rezultatai“, – teigė jis.

M. Stankūno teigimu, vėliau mokslininkai analizuos gautus duomenimis.

„Vėliau jau bus einama gilyn, žiūrima detalesnių sąsajų, žiūrima, kaip ten kas ir ką. Tai bus vėliau, jau labiau skirta profesionalams, mokslininkams, politikams, sveikatos priežiūros specialistams“, – sakė jis.

Mokslininkas tvirtino, kad pastaruoju metu juntamas sumažėjęs žmonių susidomėjimas tyrimu. Ypač klaipėdiečiai, kurie yra sulaukę kvietimo dalyvauti tyrime, nesiregistruoja duoti kraujo.

„Jeigu pirmosiomis dienomis buvo anšlaginis susidomėjimas, nespėdavo žmonių registruoti, net prisiskambinti tie pakviestieji negalėdavo, tai dabar apmažėjęs srautas“, – sakė M. Stankūnas.

Populiacijos tyrimu siekiama nustatyti, kokia gyventojų dalis galėjo persirgti koronavirusu to nežinodama. Pakviestiems savanoriams atliekami serologiniai COVID-19 testai. Jie rodo organizme susidariusius antikūnus. Šių tyrimų metu analizuojamas žmogaus kraujas.

Tyrimas pradėtas rugpjūčio 10 dieną. Imami Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų bei Ukmergės, Tauragės ir Zarasų rajonų gyventojų mėginiai. Iš viso kvietimai išsiųsti 13 tūkst. žmonių, ištirti planuojama perpus mažiau – apie 6,5 tūkst. asmenų.