Tai numatyta ketvirtadienį pasirašytame valstybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime. Jame nurodyta, jog bendrosios praktikos slaugytojas turi teisę atlikti paciento ištyrimą ar paimti tam reikalingą ėminį sveikatos priežiūros, socialinės globos ir kitose įstaigose bei paciento namuose.

Pasak ministerijos, šis palengvinimas ypač aktualus tuo atveju, kai greitaisiais serologiniais testais siekiama ištirti aukštos rizikos grupes, tokias kaip mokytojai, vaistininkai, socialiniai darbuotojai, prekybos centrų darbuotojai.

„Savivaldybėms, organizuojančioms tyrimus greitaisiais serologiniais testais, nebereikės didelių pacientų srautų nukreipti į asmens sveikatos priežiūros įstaigas, o sveikatos priežiūros specialistai galės atvykti į darbo ar namų patalpas ir ten atlikti tyrimus“, – rašoma SAM pranešime.

Ministerijos teigimu, taip siekiama išvengti koronaviruso plitimo rizikos, kuri gali susidaryti išsitirti norintiems pacientams keliaujant į sveikatos priežiūros įstaigas ar laukiant jose.

Greitųjų testų patikrai vadovavusi Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkė Aurelija Žvirblienė praėjusią savaitę kritikavo sprendimą skirti greituosius testus mokytojams, kadangi jie nėra tinkami ankstyvos ligos diagnostikai ir geriausius rezultatus rodo praėjus 14-50 dienų nuo pirmųjų koronaviruso simptomų ar teigiamo molekulinio (PGR) tyrimo atsakymo.

Profesorė abejojo tokio mokytojų testavimo greitaisiais testais tikslingumu.

Vis dėlto ministras tikina, kad greitaisiais testais daugiau siekiama įvertinti esamą situaciją mokyklose ir pastebėti, kaip ji keičiasi.

Be kita ko, dalis greitųjų testų šiuo metu yra naudojami populiacijos tyrimui.

Dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Įtarimai šiame ikiteisminiame tyrime rugpjūčio pradžioje pateikti tuometinei sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei.

Pasak FNTT, ji įtariama galimai piktnaudžiavusi tarnybine padėtimi, viršijusi įgaliojimus, dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą. Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims.