G. Palucko nuomone, negalima griauti ar ištrinti tų istorinių momentų, kurie mums yra nemalonūs.

„Pirmiausia reikia paruošti išsamią, normalią lentelę apie tai, kas yra (P. Cvirka – ELTA), kodėl dviprasmiškai vertinamas, kokie literatūriniai pasiekimai ir politiniai įsipareigojimai tuo laikotarpiu buvo ir tą lentelę prikalti, pakabinti ten, kur žmonės galėtų matyti“, – penktadienį Žinių radijo laidoje „Opozicija“ sakė G. Paluckas.

Pasak LSDP lyderio, bandymas iš viešosios erdvės „išvalyti“ nelabai patinkančius istorinius momentus yra „absoliuti barbarybė“.

„Kvailesnio būdo formuoti tą istorinę atmintį nėra. Mes imamės selektyvaus atminties formavimo būdo. Mes turėsime baltas dėmes – mes norime pamiršti kai kuriuos epizodus. Nieko nėra blogiau nei užmarštis to, kas įvyko ir priežasčių, kodėl tai įvyko, nes tie dalykai cikliški“, – kalbėjo G. Paluckas.

Jis taip pat pabrėžė, kad komunizmo ideologija tikėję poetai ir rašytojai buvo suklaidinti, tačiau istorinių įvykių, pasak socialdemokrato, negalima pamiršti.

„Tada rašytojai, poetai, inteligentai buvo suklaidinti gražios komunizmo utopijos, kurią nešė bolševikai. Tada visi tikėjo, kad paimsime gražią utopiją ir įgyvendinsime – nuoširdžiai daugelis tikėjo. Dabar mes, vertindami okupaciją iš kitos perspektyvos, sakome, kad jie sąmoningai žinojo, jog bus tremtys ir užmerkė akis prieš viską. Bet ne tai esmė.

Esmė, kad negalima karpyti istorijos knygų pagal tai, kaip tau patinka arba nepatinka. Yra, reiškia buvo ir prisimename“, – pridūrė G. Paluckas.