Kiekvienas iš jų turėtų būti rimtai pasvertas, apsvarstytas, pagrįstas specialistų argumentais ir praktine faktine bei mokslinės analizės medžiaga. Deja, bet labai dažnai matome kaip „profesionalų“ (liūdna, kai tikroji šio žodžio vertė ir semantinė prasmė yra devalvuotos iki nulio) viešai paleisti žodžiai subliūkšta kaip burbulas, paaiškėja kaip eilinis melas ar totalios nekompetencijos išraiška. Matyt, operacijų vadovas yra pareigingas mokinukas ir puikiai mokosi iš savo vyresnio „mokytojo“ premjero, kurio tuščių pažadų visuomenė jau pakankamai prisiklausė per šiuos ketverius metus.

Ir štai, po eilinio SAM vadovo ir ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovo viename asmenyje A. Verygos 2020.08.17 d. sprendimo Nr. V-1838 „Dėl pagrindinio ir vidurinio ugdymo organizavimo būtinųjų sąlygų“ visuomenėje pradėjo sklisti nerimą kelianti žinią, kad valdantieji verygaičiai vaikus, kuriems mokykloje galimai pasireiškia bet kokie simptomai susiję su peršalimu, karščiavimu, sloga, kosuliu, pasunkėjusiu kvėpavimu ir panašiai, galimai ruošiasi atimti iš šeimų, išvežti ir izoliuoti kažkur atskirai. Kaip ir visada, valdantieji apsimetė, kad negirdi visuomenės ir šių sklindančių žinių nepaneigė, nekoregavo ar nepakeitė priimto sprendimo ir apskritai visai nereagavo į pilietiškos, susirūpinosios savo vaikais ir valstybės ateitimi visuomenės reakcijas.

Tik, matyt tada, kai brangiai pasamdyti rinkimų kampanijos konsultantai patarė, kad šioje vietoje apsimesti kurčiais ir aklais nepavyks, atsirado vieša tiek pono A. Verygos, tiek ir jo politinio karvedžio Ramūno Karbauskio pasiteisinamoji ir puolamoji reakcija. Ponas, vienas dviejuose asmenyse, savo FB paskyroje išliejo graudų, kupiną apsimestinio supratimo ir netikros užuojautos postą „Noriu nuraminti tėvelius ir vaikučius. Nėra jokio pagrindo nerimauti ir tikėti piktybiškai skleidžiama melaginga informacija. Niekas jų (vaikų) neatims iš tėvų, neišveš į ligonines ir nepradės jokio gydymo be tėvų žinios. Nežinau kas tokią tokią nesąmonę sugalvojo ir paleido.“ Sunku, matyt, šitam ponui suvokti kas vyksta, todėl ir žodžiai jo, ir darbai jo, deja, tokie. Na ir, matyt, tikrai sunku, kai esi du viename – sėdi ant dviejų kėdžių, turi begalinės valdžios įsivaizdavimą ir vienintelės neklystančios tiesos monopolį. Sunku paskui prisiminti, kuris iš tų „dviejų“ kokią nesąmonę sugalvojo ir paleido. Psichiatrijoje yra apibrėžiami tokie disociaciniai sutrikimai, o liaudiškai tariant – asmenybės susidvejinimas.

Ir nors dabar labai populiaru garsiai kalbėti apie besimptomes ligas, bet mano pažįstami medikai čia įvardija labai konkrečius simptomus – demonstratyvumas, kritikos baimė, emocinis nestabilumas, polinkis kaltinti kitus, atsakomybės ir kaltės jausmų nebuvimas, abejingumas, pasinėrimas į fantazijas, jautrumas nesėkmėms ir įtarumas. Nesu medikas ir nesiimu diagnozių dalijimo ar konstatavimo, bet, matyt, mūsų valstybėje dar yra likę laisvų ir nepriklausomų medikų, kurie, išmanydami savo darbą ir jausdami atsakomybę už valstybę, gali ir turi pasakyti tiesą viešai ir atvirai.

Gal jau laikas „pristabdyti arklius“, nes kai įsismarkavęs jaunuolis, nematantis nieko aplinkui, su galimai nesveiku užsidegimu ir vieninteliu jo matomu tikslu vadelioja visos valstybės vežimą – baisu nenukristi į prarają. O atsakymas ponui Verygai – tokią nesąmonę sugalvojo ir paleido sėdintis ant vienos iš tamstos kėdžių – ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovas, savo aukščiau minėtame sprendime Nr. V-1838, cituoju punktą Nr 1.8.3: „mokinys, kuriam ugdymo proceso metu pasireiškia karščiavimas (37,3 C ir daugiau) ar ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, kitų užkrečiamų ligų požymiai (pvz. sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir panašiai), nedelsiant turi būti izoliuojamas, apie tai informuojami jo tėvai (globėjai, rūpintojai) ir konsultuojamasi karštąja Koronoviruso linija tel. 1808 dėl tolimesnių veiksmų“.

Kur šiame tamstos sprendime yra nors vienas žodis apie tai, kad tėvai privalo skubiai paimti vaiką ar kad vaikas bus grąžinamas tėvams ? Pasakyta labai aiškiai ir nedviprasmiškai – vaikas izoliuojamas, tėvai informuojami ir tolesni veiksmai ir spendimai priklauso nuo konsultacijų su … „verygaičiais ir kukuraičiais“. Tai, kas šioje vietoje meluoja, pone ministre, ar, tamsta, ir vėl kaip visada liksite baltas ir pūkuotas, o tie, kas pasakė „karalius nuogas“, eilinį kartą bus apšaukiami melagiais ir Kremliaus agentais? Todėl visiškai natūralu, kad po tokių „darbų“ žmonės ir tiki jumis kaip pernykščiu sniegu.

Po tokio pono A. Verygos išsiliejimo socialiniuose tinkluose, netruko pasireikšti ir šios komandos idėjinis vadas ir karvedys – ponas R. Karbauskis. FB paskyroje jis puolė ginti savo generolą nuo „priešų“ užmačių ir negerų kėslų. Po ilgos ir monotoniškos įžangos apie bendrąją valstybės situaciją ir liaupsių „gerajam ir teisingajam“ ministrui, ponas R. Karbauskis rėžia tiesiai šviesiai „Suprantu, jog tarp mūsų yra žmonių, kuriems moralė, atsakomybė nieko nereiškia. Jie skleidžia melagingas žinias, kursto visuomenę nesilaikyti nustatytų tvarkų, kursto nepasitikėjimą valdžia. Vienas labiausiai nedovanotino skleidžiamo melo pavyzdys galėtų būti šiomis dienomis ypatingai tarp tėvų skleidžiamas gandas, neva vaikai susirgę COVID-19 bus paimami iš tėvų ir prievarta gydomi. Šiandien prieš tokius gandonešius nėra jokių kitų priemonių kovoti, kaip tik skelbti, jog tai netiesa. Sutinku su tuo, kad Aurelijus Veryga neignoruoja tokių melagingų žinių, jas išgirsta ir griežtai pasmerkia tuos, kurie taip gąsdina visuomenę“.

Džiugu, pone R. Karbauski, kad pripažįstate, jog moralė ir atsakomybė egzistuoja tikiuosi ne tik paraleliniame pasaulyje, bet ir jūsų realiame gyvenime. Todėl atsakingai ir morališkai teisingai atsakykite – ar galima tikėti tais kurie ne vieną kartą tave ir visus kitus apgavo, tais kurie sake vieną, o darė kitą, tais kurie žadėjo ir netesėjo, tais kurie į šeimas atsiuntė būrius „laukinių šakalų“, ir iš motinų rankų plėšė klykiančius kūdikius visai kaip NKV’distai 1940-aisiais, tais kurie įklimpę neskaidriuose pirkimuose, be jokios sąžinės graužaties mūsų visų vardu skolinasi milijardus ? Ar jūs pats tikite tuo ką sakote ? Ar jūs pats vadovaujatės sąžine ir morale priiminėdamas visos valstybės vardu sprendimus, kurie gula ant mūsų vaikų ir vaikaičių pečių?

Sprendime Nr. V-1838, labai aiškiai ir konkrečiai pasakyta „vaikas izoliuojamas, tėvai informuojami ir tolesni veiksmai ir spendimai priklauso (ne nuo tėvų), bet nuo konsultacijų su „profesionalais“, kurių patikimumu deja, kaip ir dauguma Lietuvos tėvų, turiu pagrįstų abejonių. Iki šios dienos visuomenei, be absoliučių pandemijos skaičių, nėra pateikta visiškai jokios bent kiek detalesnės ir išsamesnės COVID-19 situacijos analizės. Per šešis mėnesius nebuvo surengta nei vienos apskrito stalo diskusijos įtraukiant ne tik politikus, bet ir platesnį ratą medicinos, virusolgijos ir imunologijos specialistų, tėvų ir šeimų atstovų, kitų suinteresuotų visuomeninių organizacijų ir pilietinių iniciatyvų atstovų. Mes žinoma kalbam apie sąmoningas ir atsakingas pilietines iniciatyvas, kad paskui TV eteryje ar kitose atvirose diskusijose valdžios atstovams išdidžiai pareiškus „kodėl jūs nieko nepasiūlėte“ nereikėtų raudonuoti, gavus atsakymą „o jūs klausėte“.

Jei politikų diskusijos ir sprendimų priėmimai ir toliau vyks už uždarų durų, pagal geriausias autokratinių valstybių tradicijas, tai tikėtis visuomenės supratimo, palaikymo ir atsako, politikai gali tik tokio paties kokį parodė mūsų kaimyninės šalies žmonės savo valdžiai.