Prašymas išduoti mėlynąją kortelę – leidimą laikinai gyventi Lietuvoje – aukštos kvalifikacijos darbuotojams bus pradėtas nagrinėti dar užsieniečiui neatvykus į Lietuvą, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Jei prašymas bus patenkintas, užsieniečiui atvykus ir pateikus biometrinius duomenis, mėlynąją kortelę bus galima gauti per kelias darbo dienas.

„Iki šiol minėto leidimo išdavimas būdavo nagrinėjamas 15 dienų, po to, kai žmogus fiziškai atvykdavo į Migracijos departamentą. Dabar nagrinėjimas bus pradedamas dar prieš atvykimą. Tai iš tiesų didelis pokytis, patogumas ir Migracijos departamento įdiegtas palengvinimas“, – sakė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Jos teigimu, netrukus bus palengvinta ir nacionalinių vizų išdavimo Baltarusijos piliečiams ir jų šeimos nariams tvarka.

Baltarusijos piliečiams bus išduodamos D tipo nacionalinės vizos, kurių galiojimo terminas gali būti iki šešių mėnesių.

Dėl vizų pagal supaprastintą tvarką galės kreiptis visų pirma nacionalines vizas jau turinčių Baltarusijos piliečių šeimos nariai, taip pat juridinio asmens kvietimu vykstantys asmenys ir kiti Baltarusijos piliečiai, turintys glaudžius ir ilgalaikius ryšius su Lietuva, bus reikalaujama mažiau patvirtinamųjų dokumentų.

Anot VRM pranešimo, jei kreipiantis dėl vizos tarpininkaus juridinis asmuo, iš vizos prašančio Baltarusijos piliečio nebus reikalaujama pateikti dokumentų, kurie patvirtintų lėšų pragyventi turėjimą, o jei be juridinio asmens tarpininkavimo – reikės pateikti dokumentus, įrodančius pakankamą lėšų pragyvenimui turėjimą.

Atvykę su tokia nacionaline viza baltarusiai turėtų patys pasirūpinti gyvenamąja vieta, ieškotis darbo. Jei per šešis mėnesius jiems nepavyktų įsitvirtinti Lietuvoje, jie turėtų išvykti.

Pakeitus nacionalinių vizų išdavimo tvarką, Baltarusijos piliečiai atvykti į Lietuvą galės remdamiesi trimis pagrindais – prašant prieglobsčio; atvykstant, kai išduotas vidaus reikalų ministro leidimas atvykti ir turint vizą, kai yra Užsienio reikalų ministerijos teikimas; atvykstant su iki šešių mėnesių galiojančia nacionaline viza.

Palengvinti Baltarusijos piliečiams atvykimą į Lietuvą nutarta po to, kai kaimyninėje šalyje Aliaksandro Lukašenkos režimas ėmėsi represijų prieš protesto akcijų dalyvius, reikalaujančius naujų sąžiningų ir skaidrių rinkimų.