Kaip spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė T. Pačėsas, didžioji dauguma sąraše – nepartiniai žmonės. Jis pats pranešė žadantis būti paskutinėje, 51-ojoje sąrašo vietoje, taip pat kandidatuoti naujoje Pasaulio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Sąraše taip pat – buvęs krepšininkas, treneris Valdemaras Chomičius, biomedicinos mokslų daktaras Adas Darinskas, taip pat, kaip skelbta anksčiau, – krepšininkai Artūras Jomantas, Steponas Babrauskas. Detalų sąrašą ir vienmandatininkus žadama pristatyti vėliau rugsėjį.

Esminiai siūlymai partijos programoje – įteisinti referendumo dėl priešlaikinių rinkimų galimybę, taip pat keisti pačią rinkimų sistemą balsavimo už partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje.

A. Krupavičius sakė, kad du programos raktažodžiai „Lietuva visų“ ir „žmogus pirmiausiai“ skirti atspindėti visuomenės įvairovę, taip pat siekį sustiprinti kiekvieno piliečio sprendimo galias.

„Pirmiausia, mes siūlome, kad piliečiai turėtų teisę paleisti blogai dirbantį Seimą ir viduryje kadencijos, tai yra, referendumo būdu. Kai kas gali sakyti, kad tai – labai populistiška. Ne, nepopulistiška, nes Latvija 2009 metais analogišką įstatymą priėmė, ji turi Konstitucijos pataisą (...), kad ne mažiau kaip dešimtadalis rinkėjų gali inicijuoti nacionalinį referendumą“, – teigė jis.

Anot jo, programoje siūloma keisti esamą mišrią parlamento rinkimų sistemą į „vieno perkeliamo balso sistemą“.

„Lietuva būtų padalinta maždaug į 30 rinkimų apygardų, kiekvienas rinkėjas reitingavimo būdu pasirinktų savo kandidatus, reitinguoti galėtų rinkėjas tiek kandidatų, kiek nori toje ar kitoje rinkimų apygardoje. Rinkimų sistema – proporcinė, vertinama kaip viena sąžiningiausių šiuolaikiniame pasaulyje“, – aiškino jis.

Partija taip pat siūlo leisti Seimui atleisti generalinį prokurorą dukart nepritarus jo ataskaitai, atsisakyti Seimo narių neliečiamybės tais atvejais, kai jam metami kriminaliniai kaltinimai, siekti, jog Konstitucinis Teismas peržiūrėtų dvigubos pilietybės klausimą, peržiūrėti politikų bei pareigūnų pensijas ir rentas, įvesti „realius progresinius mokesčius“.

Teisingumo ministerijos kovo mėnesio duomenimis, „Lietuva visų“ vienija 4,4 tūkst. narių.