„Vienas toks gal aiškesnis yra susijęs su galimybe sumažinti izoliacijos laiką, atlikus testą po 7–9 dienų. Žinoma, kad tuo metu dažniausiai ir galima nustatyti užsikrėtimo faktą. Tai tokios diskusijos yra“, – Žinių radijui teigė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat pabrėžė, kad šiuo metu daugiau dėmesio skiriama užsikrėtimų lokaliose vietose ir miestuose valdymui.

„Kiti dalykai, kurie yra susiję su situacijos valdymu, yra labiau lokalūs, tai reagavimas į konkrečias situacijas – kas vyksta miestuose. Tokiu atveju yra daugiau testuojama, žiūrima, kaip būtų galima išaiškinti daugiau židinių“, – pridūrė ministras.

A. Veryga taip pat priminė apie ketinimus įsigyti daugiau greitųjų testų.

„Yra suplanuoti (įsigyti – ELTA) vadinamieji greitieji PGR – jie yra įsigyjami. Jie yra aktualūs gydymo įstaigoms. Pateikus pacientams, kuriems reikia skubesnės pagalbos, svarbu greitai išsiaiškinti, ar žmogus yra užsikrėtęs, ar ne“, – aiškino A. Veryga.

„Žmogui nereikėtų pačiam mokėti už tokį testą, jei jis norėtų pasidaryti ir išeiti anksčiau iš saviizoliacijos“, – kalbėjo A. Veryga.

„Labai daug dalykų vienu metu vyksta“, – valstybės planus dorotis su išaugusiu užsikrėtimų koronavirusu skaičiumi apibendrino ministras.

A. Veryga taip pat sakė, jog ministerija yra sulaukusi prašymų iš Lietuvos oro uostų, jog tyrimai šiai infekcijai nustatyti galėtų būti atliekami ir pačiuose oro uostuose, tačiau jis abejojo, ar tokių testų darymas būtų prasmingas.

„Oro uostai tokį norą ir pageidavimą yra išsakę. Aš manau, kad mes tam tikrai neprieštarautume. (...) Tik tiek, kad klausimas, kiek tai ką nors keistų. Aš suprantu, kad kai kuriems žmonėms tiesiog norėtųsi pasidaryti“, – komentavo jis.

Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas BNS sakė, kad toks pasiūlymas pateiktas, atsižvelgiant į kitų šalių patirtis.

„Kol kas analizuojame tokias galimybes. Ne mes tikrai priimame sprendimus, bet matome užsienio šalių praktiką. Estija – kaip artimiausias pavyzdys, bet nemažai užsienio šalių oro uostuose yra teikiamos tokios paslaugos“, – sakė jis.

Vis dėlto T. Vasiliauskas pabrėžė, kad kol kas anksti kalbėti apie konkrečius pasiūlymus ir tai, kaip ši tvarka galėtų veikti.

Estijoje nuo rugsėjo pirmos dienos įsigaliojo pakeitimai, kurie leidžia atvykusiems į šalį susitrumpinti privalomą dviejų savaičių saviizoliacijos terminą.

COVID-19 tyrimai žmonėms atliekami oro uostuose. Gavus neigiamą atsakymą taikoma dalinė saviizoliacija. Po savaitės testas yra kartojamas, jei ir jis neigiamas – saviizoliacija nutraukiama.

Lietuvoje šiuo metu saviizoliacijos termino tokiu būdu susitrumpinti negalimą.

Naujausiais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje pastarųjų dviejų savaičių sergamumo koronavirusu rodiklis yra 15,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų, Estijoje – 14,2.