„Kalbame apie batalioną, tai yra 800-900 karių. Jie pas mus bus iki spalio pradžios, rugsėjo pabaigos, tačiau tikslus išvažiavimo laikas nėra nustatytas“, – BNS trečiadienį sakė Gynybos štabo viešųjų ryšių karininkas kapitonas Andrius Dilda.

Jo teigimu, JAV kariai turėtų atvykti savaitgalį, kartu batalionas atsigabens ir kelias dešimtis vienetų sunkiosios karinės technikos.

„Tai yra sunkusis amerikiečių batalionas, jų pagrindinė ginkluotė yra tankai „Abrams“, šarvuočiai „Bradley“. Sunkiosios technikos turėtų būti tarp 30 ir 40 vienetų“, – teigė karininkas.

Krašto apsaugos ministerija pabrėžia, kad tai – iš anksto planuotos JAV karių pratybos, kurios nesiejamos su jokiais įvykiais regione.

Nuo praėjusių metų spalio Lietuvoje buvo dislokuotas JAV karių batalionas, amerikiečiai buvo atsigabenę apie 30 tankų „Abrams“, daugiau nei 20 pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ ir kitų karinių priemonių.

JAV kariai misiją planavo baigti pavasarį, tačiau koronaviruso pandemija pakoregavo jų planus ir oficialiai amerikiečiai misiją baigė birželio viduryje.

JAV kariai rotaciniais pagrindais turėtų atvykti ir artimiausiais metais.

Siekiant atgrasyti Rusiją, Lietuvoje nuo 2017 metų taip pat yra dislokuotas Vokietijoje vadovaujamas tarptautinis NATO batalionas.