Populiariausia „kito ryto tabletė“

Gydytojos R. Baušytės teigimu, skubios kontracepcijos priemonės yra skirstomos į du tipus: hormonines tabletes ir varinę gimdos spiralę. Populiariausia ir dažniausiai naudojama skubios kontracepcijos priemonė yra hormoninė tabletė, dar vadinama „kito ryto tablete“ arba „plano B piliule“.

„Skubioje kontraceptinėje tabletėje esančios hormoninės medžiagos sustabdo arba pavėlina ovuliaciją (ovuliacija – įprastai kiekvieną mėnesį moters organizme vykstantis procesas, kurio metu subrendusi kiaušialąstė išsilaisvina iš kiaušidės ir patenka į kiaušintakį, kur gali būti apvaisinta vyriškų lytinių ląstelių spermatozoidų), sutirština gimdos kaklelio gleives, tokiu būdu trukdydamos spermatozoidams pasiekti ir apvaisinti iš kiaušidės išėjusią ir apvaisinimui subrendusią kiaušialąstę, taip pat sutrikdo jau apvaisintos kiaušialąstės įsitvirtinimą gimdos gleivinėje (implantaciją)“.

Pasak specialistės, priklausomai nuo naudojamos hormoninės medžiagos yra skiriamos dviejų tipų skubios kontracepcijos tabletės: su levonorgesterliu arba su ulipristalio acetatu. Taip pat pakuotėje gali būti viena arba dvi tabletės. Jei pakuotėje yra dvi piliulės, hormoninės medžiagos stiprumas tokiu atveju yra padalintas į dvi dalis.

„Siekiant kuo didesnio efektyvumo, skubios kontracepcijos tabletes rekomenduojama išgerti kaip galima greičiau, geriausia per 12 valandų, bet ne vėliau nei po 72 valandų po buvusių nesaugių lytinių santykių. Tik tabletes su ulipristalio acetatu galima išgerti vėliau, tai yra praėjus iki penkių parų po buvusio lytinio akto. Jei pakuotėje yra dvi tabletės, pirmoji išgeriama, kaip jau sakėme, o antrą tabletę būtinai reikia išgerti praėjus 12 valandų (bet ne daugiau kaip 16 valandų) po pirmosios tabletės išgėrimo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)