Ministras tikina, kad ateityje kai kurie ribojimai gali būti švelninami. Vienas iš tokių yra izoliacijos laiko ribojimas tiems asmenims, kurie gauna neigiamą testą.

„Kol kas tai yra vienintelis apribojimas, kurį būtų galima sušvelninti, tai – izoliacijos laikas. Kažkokių kitų apribojimų sušvelninimų ar sugriežtinimų kol kas neplanuojama“, – laidoje sako ministras.

Tikina, kad pamokos išmoktos

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga laidoje Delfi diena sako, jog taip užsidaryti, kaip užsidarėme per pirmąjį karantiną, veikiausiai nebegalėtume. O rugsjėo pirmoji daugeliui yra ypatingas įvykis.

„Ypatingas įvykis, vaikams ir mokytojams, ypač po karantino visi pasiilgę mokytojų ir bendravimo, o anksti, ar vėlai priklausys nuo to, kaip keisis situacija rudeniui atėjus. Taip pat ateis ir gripo sezonas, pamatysime, kaip viskas atrodys, kai persidengs su gripo sezonu, kokia bus situacija, bet neleisti vaikų į mokyklą negalime.

Jeigu vaikai neis į mokyklą, tėvai negalės eiti į darbą, o tai valstybei būtų labai didelė našta. Jau ir pirmasis karantinas buvo didelė našta ne tik Lietuvai, bet ir kitoms valstybėms. Galime pasidžiaugti, kad atsitiesėme, bet dabar jau taip užsidaryti turbūt nebegalėtume“, – sako ministras.

Paklausus, ar tikrai esame viskam pasiruošę A. Veryga tikino, jog pamokos buvo skaudžios, bet išmoktos.

„Žinoma, absoliučiai viskam pasiruošti yra neįmanoma. Visko nuspėti neįmanoma. Tokių, kurie galėtų nuspėti, kas vyks po kelių mėnesių, niekur pasaulyje nerasite. Stengiamasi visur reaguoti į situaciją – kai gerėja, švelninamos rekomendacijos, kai blogėja, griežtinama tvarka. Dėl slaugos namų ir ligoninių, manau, personalas tikrai yra išmokęs tas pamokas, moka apsaugos priemones naudoti, žino apribojimus dėl lankomumo ir kitas apsaugos priemones.

Tikėkimės, kad nepamiršome, nes išmokome labai skausmingai. Kai kurios įstaigos turėjo tikrai labai sudėtingų patirčių, kur buvo labai sudėtingos situacijos, o žmonėms, kurie namuose turi slaugomų asmenų, yra elementarus patarimas – pasisaugoti, dezinfekuoti rankas. Tai leis riziką sumažinti, net jeigu ir ne šimtu procentu“, – sako ministras.

Veryga: turėjome pasiruošti, nes kūnų ant šaligatvio nelaikysi

Kalbėdamas apie mokyklas, ministras tikino, kad kiekviena mokykla, ko gero, turės atskirą scenarijų, kaip elgsis, jeigu daugės užsikrėtimo atvejų.

„Jeigu vis tik įvyks užsikrėtimas, o jų turbūt bus, nes naivu būtų tikėtis, kad taip neatsitiks, niekas neužsikrės, tai NVSC, kaip ir bet kurioje kitoje įmonėje, ateis ir vertins situaciją, kiek yra kontaktų, kiek bendravo ir priims sprendimą, kiek žmonių gali keliauti į darbą, kas testuojasi, kas ką daro, o pati mokykla scenarijaus nesusidėlios, nes jis gali būti labai skirtingas“, – kalbėjo A. Veryga.

Ministras konferencijos metu buvo pasakęs, kad pirmojo karantino pradžioje buvo ruoštasi net gerokai prastesniam scenarijui.

Aurelijus Veryga

„Žinoma, buvo ruošiamasi. Buvo čia tokių ir pasišaipymų, kad buvo perkami maišai kūnams laikyti ir panašūs dalykai, tai matydami Šiaurės Italijos situaciją, turėjome ruoštis, nes nežinojome, kaip reikės elgtis, kaip pavyks suvaldyti virusą ir gerai, kad visuomenė atsakingai elgėsi, per visą karantiną saugojosi ir mes to scenarijaus išvengėme, bet jeigu būtų buvęs kitoks scenarijus, mes turėjome pasiruošti, nes kūnų ant šaligatvio nelaikysi“, – kalbėjo A. Veryga.

Ruošiamasi rudeniui

Paklausus, ar jau turimas scenarijus, kaip viskas vyks rudenį, ministras tikino, kad perkamos priemonės, vaistai, suskaičiuota įranga, kiek jos turime.

„Tas scenarijus rudeniui galbūt labiau priklauso ne nuo metų laiko, o nuo pačios situacijos. Ne kartą minėjau, kad dabar derinami scenarijai su ligoninėmis dėl rezervinių lovų, vadovai iškėlė klausimus dėl apmokėjimų. Yra visos rekomendacijos sudėliotos, kaip būtų galima elgtis, jeigu daugės atvejų. Vyriausybei, žinoma, reikėtų apsispręsti dėl renginių dalyvių skaičiaus ir kitų dalykų. Bet viską parodys gyvenimas. Šiandien galime sakyti, kad kreivė yra suplokštėjusi“, – kalbėjo A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Pasiteiravus, ar jau reikėtų ruoštis pokyčiams, tikino, kad tikrai nereikia panikuoti, o kažkokio papildomo nerimo visuomenėje nereikėtų.

„Ne, kol kas nereikia ruoštis. Jeigu reikės kažkam ruoštis, tikrai pasakysime, kiekvieną dieną tikrai bendraujame, pasakome, kokia situacija, tikrai nieko neslepiame. Šiuo metu nereikia panikuoti, bėgioti kažko pirkti ir kaupti atsargas – situacija yra valdoma, priemonės taikomos“, – sako pašnekovas.