Nors ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) sulaukė nemažai kritikos viešojoje erdvėje, kad nebuvo iš anksto pasiruošta vaikams saugiai sugrįžti į mokyklas, o rugsėjo 1-osios renginiai irgi kėlė nerimą dėl koronaviruso plitimo grėsmės, tačiau šventė vis tiek įvyko. Gedimino gimnazijoje susirinkusių šventės dalyvių veidus dengė kaukės, tačiau nuotaikos tai nesugadino. Po ceremonijos kalbinti tėvai šypsojosi ir neslėpė, kad norėjo, jog vaikai ir vėl mokytųsi mokykloje.

„Mums tai ne pirmas kartas, – kalbėjo pirmokės tėvelis Viktoras ir jo žmona Diana, – bet iš tikrųjų buvo jaudulys, nes nežinojome, kaip čia bus, ar su kaukėmis, ar atidarys mokyklas. Žinoma, tai pajuto ir vaikai“.

Pasak į pirmą klasę pradėjusios eiti mergaitės tėvų, jie ramiai priėmė žinią, kad teks sugrįžti į mokyklas ir stengėsi per daug negalvoti apie koronoviruso grėsmę. Stengėsi ir patys nepanikuoti, ir vaikų negąsdinti. Taip pat atviravo, kad vyresniam vaikui užbaigiant praeitus mokslo metus nuotoliniu būdu ir patys turėjo ką pasikartoti.

„Turėjome pakovoti dėl erdvės namuose, kadangi auginame tris vaikus, bet galiausiai prisitaikėme“, – tikino jie.

Kitas sutiktas pirmoko tėtis Robertas irgi teigė, kad nejautė baimės dėl vaikams prasidėsiančių mokslo metų, labiau jaudulį. „Pirmą kartą su tokia situacija susidūrėme, bet kažkaip įveikėme. Žinoma, kad reikia saugotis“, – sakė jis.

Savo penktokus į rugsėjo 1-osios šventę palydėjusios motinos aiškino, kad nepaisant besitęsiančios pandemijos, vaikai vis tiek turi bendrauti ir normaliai mokytis.

„Kai pirmąkart susidūrėme su nuotoliniu mokymu, turėjome baimės, kaip viskas seksis, tačiau įsivažiavome. Vis dėlto eiti į mokyklą yra tikrai geriau“, – tikino mama Jelena.

Moterys teigė, kad gavo visą informaciją iš mokyklos, kaip reikia paruošti vaikus šventei, kokias saugumo priemones naudoti, todėl jokių neaiškumų joms nebuvo kilę.

„Gimnazijos tinklalapyje viskas buvo puikiai paaiškinta – ir kelintą valandą susitikimas, kokios apsaugos priemonės bus naudojamos, neaiškumų tikrai nekilo“.

Viena iš motinų paminėjo, kad jos vaikas labai norėjo dalyvauti šių metų rugsėjo 1-osios šventėje, kadangi norėjo pamatyti šalies prezidentą iš arti.

„Jiems labai patiko šis renginys, dukra sakė, kad jai buvo labai linksma ir džiugu, jau norėjo sugrįžti į mokyklą“, – sakė Jadvyga.

Kalbinti tėvai sutiko, kad reikia žiūrėti į priekį ir stengtis, kad vaikams būtų užtikrintos saugios sąlygos mokytis.

Nemenčinės Gedimino gimnazijos direktorė Daiva Losinskienė apibendrino, kad stipri mokyklos vadovų komanda labai padėjo pasiruošti šių metų šventei.

„Susitelkę per dvi savaites iki prasidedant naujiems mokslo metams mes čia dirbome ir viską sustygavome. Aišku, buvo sudėtinga ir tai buvo iššūkis, bet mes jį įveikėme. Taip pat jau esame susiplanavę ir kaip vyks mokslai toliau – mūsų mokykloje yra trys atskiri įėjimai skirtingoms mokinių amžiaus grupėms, kabinetai yra blokais sudėti, kad mokiniai vieni su kitais nesimaišytų.“

Direktorės pavaduotojos Jurgos Stankevičienės teigimu, prieš prasidedant naujiems mokslo metams buvo sulaukę tik vieno tėvo skambučio, kuris nenorėjo leisti savo vaiko į mokyklą. Vis dėlto, sakė ji, kadangi kiekvienas vaikas turi teisę į mokslą ir jau buvo priimtas sprendimas sugrąžinti mokinius į mokyklas, turėjo tai paaiškinti ir tėčiui.