Nuodai, kuriais žmogus suluošinamas

Klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Laubner daugiau papasakojo, kas nulemia, kad žmogus yra suluošinamas.

„Labai sudėtingai skamba, bet tai yra medžiagos arba medžiagų grupė, kurios žaloja nervus. Štai mes dabar sėdime, galime normaliai bendrauti, nesame susinervinę, netraukuliuojame, nesame be sąmonės. Taigi ta medžiaga, kuri perduoda informaciją iš vienos nervinės ląstelės į kitą, reguliuoja tai, kad mes galėtume normaliai bendrauti, gyventi, kvėpuoti, dirbti, bendrauti. Be jokių ekstremalių reakcijų.

Čia yra būtent tas acetilcholinas, kuris tai reguliuoja. Jo veikimas vyksta taip, kad jis perduoda signalą iš vienos ląstelės į kitą ir tai vyksta per nervinį signalą, raumenys arba susitraukia, arba atsipalaiduoja. Tos medžiagos norma nulemia tai, kad mes esame normalūs“, – sako medikė.

Gabija Laubner

„Jeigu mes norime žmogų suluošinti, padaryti taip, kad jam būtų nebepatogu, kad jis būtų paralyžiuotas, arba prarastų sąmonę arba būtų kiti labai sunkūs padariniai, tuomet reikėtų užblokuoti tą fermentą, kad nebevyktų tie signalai. Tada žmogus suluošinamas“, – sako pašnekovė.

Paklausus, ar tokios medžiagos naudojamos medicinoje, pašnekovė tikino, kad tai yra labai stipri medžiaga, turinti šalutinius reiškinius.

„Yra truputėlį kitas principas. Žinoma, tie dalykai turi didelius šalutinius poveikius, bet tie fermentai dažniausiai yra naudojami kaip cheminis ginklas. Tai naudojama kariškiams arba masiniams suvaržymams ir tai yra kaip labai stipri cheminė medžiagą, fosforo organiniai junginiai“, – tikina ji.

Prabilo apie galimas komplikacijas

Gydytoja Gabija Laubner tikino, kad galimos komplikacijos priklauso nuo kelių esminių dalykų. Vienas jų – kaip greitai suteikiama pirmoji pagalba.

„Patys apsinuodijimai ir jų vėlesnės komplikacijos priklauso nuo tikrai labai daugelio dalykų, net ne patys apsinuodijimai, bet pačios būklės. Svarbu, kaip greitai yra suteikiama pirma pagalba. Šiuo atveju galime pasakyti, kad pirmoji pagalba buvo suteikta pavėluotai, tik skrydžio metu. Dabar išlieka klausimas, kokios bus tolesnės pasekmės – ar jis buvo apsaugotas, suteikiant jam pirmąją pagalbą: širdį, smegenis, inkstus“, – aiškino ji.

Paklausus, kodėl žmogus yra laikomas komoje, pašnekovė tikino, kad tokiu būdu bandoma išlošti laiko.

„Tam, kad būtų išlošta laiko, kurio metu būtų galima sutvarkyti kitų organų funkcijas. Tikrai dabar yra etapas, kai priešnuodžiai nebėra skiriami. Jie dažniausiai skiriami tik pačioje pradžioje“, – sako medikė.

Daug paprasčiau paslėpti pėdas

Profesorius Šarūnas Liekis priminė, kad nuodijimas yra metodas, kuris naudojamas eliminuoti priešus jau nuo seno.

„Nuodijimas jau nuo senų laikų yra paplitusi priemonė, kuriama siekiama atsikratyti konkurentų, priešų ir panašiai. XX amžiuje Sovietų sąjunga, ypatingai po Antrojo pasaulinio karo, naudojo įvairiausius preparatus, kuriai šalindavo savo oponentus.

Yra įvairių pasakojimų iš tų pačių sovietinių kalėjimų apie sustojusias širdis ir preparatus, leidžiamus į širdį. Kaliniams sustodavo visa kraujotaka“, – pasakojo Š. Liekis.

Šarūnas Liekis

Paklausus, kodėl toks metodas yra pasirenkamas, pašnekovas tikino, kad jį sunkiau atsekti.

„Kaip jau minėjo pašnekovė, reikia galimybių. Tokioje Omsko ligoninėje, ko gero, tokio Novičiok tipo nuodų nelabai sugebėtų nustatyti. Taip pat ir Lietuvoje, jeigu prieš žmogų būtų panaudotas kažkoks sudėtingas, ypatingas preparatas, irgi būtų būtų sunku nustatyti“, – sako politologas.

Kodėl pasirinktas Navalnas?

Navalnas, anot profesoriaus, yra pajėgus mobilizuoti dideles mases, jo klausoma, todėl jis ir pasirinktas taikiniu.

„Jis vis tiek yra asocijuojamas su protestiniu judėjimu, su demaskavimo politika. Tai yra pakankamai žinomas žmogus, žinomas savo apimtimis, veikla, kurią vykdo, yra daug žmonių, kurie siejami su juo, – sako politologas.

Po įtariamo apnuodijimo jis jau beveik savaitę yra komos būklės. Opozicionierius nuo šeštadienio gydomas Berlyno klinikoje.

Vokiečių medikai, atlikę tyrimus, daro išvadą, kad jis buvo apnuodytas.

Pradžioje A. Navalnas buvo gydomas Omsko ligoninėje, tačiau, spaudžiant šeimai ir kolegoms, perkeltas į Vokietiją.

„Dabar, kai Aleksejus laikinai pašalintas iš kovos, svarbiausia yra taip jam padėti“, – rašė L. Volkovas. Kai A. Navalnas vėl grįš į komandą, jis esą džiaugsis sužinojęs, kad jo darbas buvo tęsiamas.