Už tokį sprendimą balsavo 14 iš 15 posėdyje dalyvavusių Tarybos narių. Už patarimą prezidentui balsavo vienintelė tarybos narė – Vilniaus apygardos teismo teisėja Neringa Švedienė.

Posėdyje buvo aptartas ir anksčiau priimtas Teisėjų garbės teismo sprendimas, kuriuo M. Striaukui buvo skirtas griežtas papeikimas bei ketvirtadienį gautas Prezidentūros raštas, kuriuo dar kartą buvo įtvirtina nuomonė, kad teisėjas savo poelgiu pažemino teisėjo vardą ir turėtų būti atleistas.

„Prezidentas mano, kad teisėjas pažemino vardą ir nekeičia savo pozicijos“, – sakė tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas.

Pats M. Striaukas sakė iš pradžių pritaręs prezidento siūlymui jį atleisti, tačiau vėliau šią poziciją pakeitęs. Jis pasakojo, kad po įvykio patyręs didelį potrauminį stresą, tačiau šiandien tai jau yra pasibaigę, tą teisėjui patvirtina ir psichologai, su kuriais jis bendrauja.

„Aš šiandien dienai manau, kad galėčiau dirbti teisėju, turiu tam jėgų, kvalifikacijos nepraradau, o noro tuo labiau“, – teigė jis.

Jis pasakojo sulaukęs klausimų, ar pats būdamas nubaustas už vairavimą išgėrus, galėtų priimti nuosprendžius tokiose bylose ir sakė girdėjęs, kad teismo administracija jį norėtų perkelti į ikiteisminių bylų skyrių.

„Šiandien dienai aš nelabai įsivaizduoju, kad mano elgesys galėtų pakeisti tokių bylų nagrinėjimą, tačiau aš esu pasiruošęs kalbėti su administracija, nes yra kalbų, kad mane norėtų perkelti į kitą skyrių“, – teigė M. Striaukas.

Posėdyje dalis teisėjų dar kartą išreiškė palaikymą M. Striaukui ir pasisakė, kad balsuos prieš prezidento dekretą. Aukščiausiojo teismo teisėja Sigita Rudėnaitė taip pat teigė balsuosianti prieš, tačiau išsakė ir abejones dėl tolimesnio M. Striauko darbo.

„Linkiu kolegai viso ko geriausio, tačiau nelabai tikiu, kad jam labai gerai seksis dirbti po šių įvykių (...) Manau, kad kolega turėtų stiprybės pats įvertinti, ar jis gali toliau dirbti“, – sakė ji.

Pirmą kartą šį klausimą Teisėjų taryba turėjo nagrinėti gegužės 29 dieną, tačiau tuomet svarstymą ji atidėjo iki tol, kol bus gautas Teisėjų garbės teismo sprendimas šiuo klausimu.

Liepos viduryje Teisėjų garbės teismas M. Striaukui skyrė griežtą papeikimą. Garbės teismas įvertino tai, kad M. Striauko padaryti pažeidimai yra vienkartinio pobūdžio, teisėjas turi ilgametę darbo patirtį, charakterizuojamas tik teigiamai, o byloje nėra jokios informacijos apie tai, kad jis piktnaudžiautų alkoholiu.

M. Striaukas policijos neblaivus prie automobilio vairo sustabdytas gegužės 19-osios rytą, apie 7.40 val., Vilniuje.

Tuomet jam nustatytas 0,61 promilės girtumas. Policijos teigimu, teisėjas nepadarė jokio pažeidimo, tiesiog buvo sustabdytas patikrinti.

Po šio įvykio prezidentas Gitanas Nausėda kreipėsi į Teisėjų tarybą dėl patarimo atleisti M. Striauką iš teisėjo pareigų, tačiau taryba atidėjo šio klausimo svarstymą.

Teisėjų tarybos posėdyje M. Striaukas tuomet sulaukė ir palaikymo, o daugelis narių išreiškė abejones, kad jo atleidimas būtų per griežta ir per ankstyva sankcija.

M. Striaukas tiek Teisėjų taryboje, tiek Teisėjų garbės teisme neneigė incidento išvakarėse vartojęs alkoholį. Savo kaltę jis visiškai pripažino, gailėjosi ir ne kartą sakė prisiimantis visą atsakomybę už savo poelgį bei suvokiantis, kad atsakomybė gali būti ir griežčiausia, tai yra – atleidimas iš pareigų.

Autorius Margiris Meilutis