„Žinoma, kad nenustebino išvados, buvo akivaizdu, kad tai tyčinis nuodijimas, ir toli gražu ne pirmas. Deja, pats išgyvenau dvi panašias situacijas 2015 ir 2017 metais.

Nuodijimas yra mėgstamas specialiųjų tarnybų veikimo būdas. Žinome, kaip bandė nuodyti Stepaną Banderą, Aleksandrą Solžiniciną, Vladimirą Vainovičių ir kitus. Atėjus į valdžią Vladimirui Putinui, tai, deja, yra dėsningas veiksmas. Žinome Anos Politkovskojos atvejį, prieš jos nužudymą ją taip pat bandyta nunuodyti, Londone – Aleksandro Litvinenkos, Skirpalių atvejus“, – sakė V. Kara-Murza interviu „Žinių radijui“.

Prisimindamas savo asmeninę patirtį politikas kalbėjo, kad simptomai, kuriuos jis patyrė, buvo labai panašūs kaip pas A. Navalną.

„Abu kartus mano žmonai kalbėjo, kad galimybės išgyventi yra maždaug penki procentai. Buvau komos būsenoje. (…) Pirmą kartą ligoninėje gulėjau pusantro mėnesio. Paskui dar daugiau kaip mėnesį praleidau reabilitacijoje. Ten mokė iš naujo vaikščioti. Paskui dar metus naudojausi lazdele vaikščiojant, lankiau įvairias terapijas. Po antro nuodijimo atsigavau greičiau. Mane ištraukė. Tik savaitę buvau komoje. Tas pats gydytojas Maskvoje abu kartus man išgelbėjo gyvybę. Antrą kartą jis jau žinojo, kas yra, ir iš karto pradėjo gydyti“, – pasakojo V. Kara-Murza.

Politikas mano, kad yra dvi priežastys, kodėl Rusijos specialiosios tarnybos taip mėgsta šį metodą.

„Visų pirma, tai yra sadistinis metodas, tai yra pasityčiojimas iš žmonių. Fiziškai labai skauda, sunku per tai pereiti. Jeigu Dievas suteikia progą išgyventi, kaip nutiko man, ir labai tikiuosi, kad taip bus ir Aleksejui, paskui labai ilgai tenka stotis ant kojų. (…)

Antra priežastis – nes Kremlius visada gali atsakyti, kad jie ne prie ko. Sako: „o kur Jūsų įrodymai?“. Kalbant apie tai, kas įvyko su A. Navalnu, jis šiandien yra pats efektyviausias, pavojingiausias opozicinis priešininkas V. Putino režimui, būtent dėl to jis dabar kovoja už savo gyvybę“, – sakė V. Kara-Murza.

Politikas priminė, kad praėjusią savaitę sukako du tūkstančiai dienų po to, kai Rusijos opozicijos lyderis, buvęs vicepremjeras, Borisas Nemcovas buvo nušautas prie Kremliaus sienų.

„Praėjo jau daugiau kaip penkeri metai, šito nusikaltimo vykdytojai ir užsakytojai vis dar pilnai ginami Rusijos valdžios“, – atkreipė dėmesį V. Kara-Murza.

Neketina pasitraukti į Vakarus

Maskvoje gyvenantis opozicionierius nesijaučia saugiai, tačiau trauktis į Vakarus neketina.

„Saugumas, turint mintyje, kuo mes užsiimame, yra visiškai netinamas terminas. Žinome, kad tarp žmonių, kurie užsiėmė tokia veikla, yra tokių, kurie už tai sumokėjo pačia aukščiausia kaina, tai yra savo gyvybe.

Mano žmona ir vaikai gyvena užsienyje. Aš pats esu Maskvoje. Aš esu Rusijos politikas, neįmanoma užsiimti politika nebūnant šalyje. Manau, kad tai būtų Kremliui pati didžiausia dovanėlė, jeigu visi opozicionieriai, mes pasiduotume ir pabėgtume. Nesulauks. Esu visiškai įsitikinęs, kad A. Navalnas, kai tik pajėgs atsistoti ant kojų, grįš ir tęs savo darbą“, – sakė V. Kara Murza.

Sako, kad Baltarusijos ir Rusijos režimai labai susiję

Įvykius Baltarusijoje Rusijos opozicionierius lygino su situacija, kuri buvo ir daugybėje kitų pokomunistinių šalių.

„Kai valdžia nesuteikia žmonėms jokios kitos galimybės keisti situaciją – tik išeiti į gatves, jiems nieko kito nelieka. Visi matėme, kaip Baltarusijoje vyko taip vadinami rinkimai. Pas mus Rusijoje su V. Putinu jie vyksta taip pat.

Mes Rusijoje stebime, kas vyksta Baltarusijoje – juos stebi ir Kremlius, kuris yra Aliaksandro Lukašenkos pusėje. Rusijos pilietinė visuomenė labai palaiko baltarusius, kurie nepaisant beprecedenčio žiaurumo, šiandien išeina į gatves ne tik Minske, bet ir kituose Baltarusijos miestuose“, – sakė V. Kara-Murza.

Pasak jo, V. Putinas ir A. Lukašenka yra du paskutiniai Europos diktatoriai, kurie yra labai panašūs.

„Kai Putinas atėjo į valdžią ir pradėjo vaikyti opoziciją iš Parlamento, falsifikuoti rinkimus, naikinti nepriklausomas visuomenės informavimo priemones, B. Nemcovas tai pavadino Rusijos lukašenkizacija.

V. Putinui A. Lukašenkos režimo kritimas – daug baisesnis negu tik sąjungininko praradimas. Jam tai, kas dabar vyksta Baltarusijos miestų gatvėse, yra žvilgsnis į ateitį, kas vyks Rusijoje 2024 metais, kai pas mus numatyti vadinamieji prezidento rinkimai“, – sakė V. Kara-Murza.

Politikas kalbėjo, kad V. Putinas jau pradėjo taikyti hibridinius metodus palaikyti A. Lukašenkos režimą.

„Jis siunčia į Minską mūsų propaganistus, jėgos struktūras. Iš Rusijos žmonių pusės akivaizdus palaikymas Baltarusijos žmonėms. Pas mus jau pusantro mėnesio nerimsta masiniai protestai Chabarovske, ir ten jau galime matyti plakatų „tegyvuoja Baltarusija“. Minske , kai buvo milžiniškas mitingas, ten žmonės laikė plakatus „Chabarovske, mes su jumis“. Mums, demokratams, reikia mokytis dirbti kartu“, – sakė V. Kara-Murza.

Kartu, žvelgdamas į ateitį, opozicionierius vylėsi, kad 2024 metais po Rusijos prezidento rinkimų, Vakarai išsakys poziciją, kad V. Putinas yra neligitymus Rusijos vadovas.