„Sąrašas dar yra derinimo procese. Nes, kaip žinoma, URM pateikė, kad jį reikia suderinti su kitomis institucijomis. Kai turėsime jau suderintą variantą, bus ir pasirašyta. Aš labai tikiuosi, kad (tai bus – ELTA) artimiausiu metu, gal pirmadienį“, – Eltai teigė vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės patarėja Božena Zabrovska-Zdanovič.

ELTA primena, kad Užsienio reikalų ministerija (URM) siūlo įvesti sankcijas daugiau nei šimtui Baltarusijos asmenų, atsakingų už smurtą prieš taikius protestuotojus bei prezidento rinkimų klastojimą. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad jo vadovaujamos ministerijos parengtas sąrašas nėra tik simbolinis pareiškimas, tačiau ir realiai veikianti priemonė. Ministras taip pat įsitikinęs, kad dalis į „juodąjį sąrašą“ įrašytų Baltarusijos asmenų lankydavosi Lietuvoje. Šis sąrašas įsigalios po to, kai jį patvirtins VRM.

Demonstracijos Baltarusijoje prasidėjo po rugpjūčio 9 d. vykusių prezidento rinkimų, kuriuose neva 80,1 proc. balsų atiteko 26 metus šalį valdančiam A. Lukašenkai. Oficialiais duomenimis, opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja buvo antra su 10,12 proc. balsų, tačiau ji rezultatų nepripažino. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją dėl savo saugumo išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

Suklastoti rinkimai šalyje sukėlė protestų bangą, kuri tęsiasi iki šiol. Kilusius protestus valdžia malšino smurtu, keli žmonės žuvo, tūkstančiai buvo sulaikyti, pranešama apie kankinimus sulaikymo įstaigose.