„Pažiūrėjau uniformų kainas. Siaubas, net už dėvėtas po 50-60 eurų prašo, o vis tiek gi ne vieno komplekto reiktų, negi nešios savaitėmis tą pačią? Kaip aš džiaugiuosi savo abu vaikus be jų užauginusi“, – stebėjosi Jūratė.

Moteris nėra uniformų idėjos šalininkė.

„Kad vaikai patiria patyčių dėl aprangos – mitas. Maniškiai tikrai „nebrendiniai“, paprastai rengiasi, bet visi kiti irgi panašiai – džinsai, palaidinė ir pan. Beje, kur nėra uniformų, tam tikras aprangos kodas irgi egzistuoja, vaikai turi būti apsirengę padoriai, jokiu būdu ne su treningais ar iššaukiančiais drabužiais“, – sakė pašnekovė.

Uniformai teko skirti beveik 100 eurų

Kita „Delfi“ pašnekovė, į penktą klasę eisiančios mergaitės mama Laura, atviravo, kad, kai pamatė uniformų kainas, žagtelėjo.

„Mokykla yra sudariusi sutartį su viena įmone, kur gali nusipirkti uniformą, gaunasi toks tarsi monopolis. Mokyklai reikia rinkinio – sijono, polo marškinėlių, švarko ir marškinių . Švarkas – 49 eurai, megztinis – 39 eurai, už sijoną mokėjai apie 20 eurų, o polo marškėnėliai yra tik trijų spalvų, kurie tinka. Tai aš nupirkau vienus iš jų, kainavo 10 eurų , bet dar radau kitur baltų su akcija – po 2,99 euro už vienetą“, – pasakojo Laura.

Moters nuomone kainos yra kosminės, ypač turint mintyje, kad dėl COVID-19 neaišku, kiek ten tų uniformų, ypač švarko, kuris daugiausiai dėvimas per šventes, šiemet reikės, o po metų vaikas jau išaugs drabužius.

„Aš uniformoms apskritai pritariu, man idėja patinka, nes kiekvieną rytą nereikia sukti galvos, kuo aprengti, bet kainos yra visiškai nelogiškos. Gerai, kad aš galiu sau leisti vieną kartą per metus nupirkti komplektą, bet tarkime vietoje, kur gyvename, tikrai matome žmonių, kurie negali sau to leisti. Tai, kaip vaikui paaiškinsi, kodėl yra suplyšęs sijonas, išaugtos kelnės arba dar kažkas?“, – sakė Laura.

Ji taip pat paminėjo, kad prieš mokslo metus jų mokykloje būna turgelis, kur tėvai parduoda išaugtus, bet nenudėvėtus drabužius.

„Ten švarkelį dukrai nupirkau už dešimt eurų, vietoje 49 eurų“, – sakė Laura.

Uniformą nešios antrus metus

Mama Agnė pasakojo, kad savo į pirmą klasę ėjusiai dukrai uniformą pirko pernai. Mergaitė jos neišaugo, dėl to ją nešios ir šiais metais.

Agnės dukros uniformą sudaro sarafanas, marškinėliai ilgomis ir trumpomis rankovėmis, megztinis ir emblema. Už visa tai mama sumokėjo 60 eurų. Agnei neatrodo, kad tokia kaina yra labai didelė.

„Jei paskaičiuotume, kiek per metus išleidžiame drabužiams, su kuriais vaikas tarkime eina į darželį, tai tikrai gautųsi brangiau“, – sakė ji.

Be to mamai yra patogu, kad nereikia kas rytą galvoti, kuo aprengti vaiką.

„Manau, kad forumuose arba pačiose mokyklose galima rasti tėvų, kurie parduoda išaugtus drabužius pigiau“, – svarstė Agnė.

Uniforma – bendruomenės susitarimo reikalas

Lietuvos tėvų forumo atstovas Kęstutis Mikolajūnas sakė, kad bendrai, ar mokykloje turi būti reikalaujama dėvėti uniformą, yra bendruomenės susitarimo reikalas. Tačiau realybėje tas tarimasis ne visada yra efektyvus.

Pats Kęstutis pasakojo, kad savo sūnaus mokykloje tiesiog pamatė jos internetinėje svetainėje skelbimą, kad uniforma keičiasi, ir šie metai yra pereinamieji. Jo sūnus eis į penktą klasę, tad jam bet kokiu atveju būtų tekę keisti uniformą.

Tėvų forumo atstovas tikisi, kad dėl koronaviruso bent jau pradinukams ugdymo procesas šiais mokslo metams nesustos.

„Norėtųsi, kad bent pradinukai vaikščiotų į mokyklas, nes jų nei tėvai gali ugdyti, ir jiems reikia gyvo kontakto. Vyresni kažkiek gali mokytis savarankiškai“, – sakė K. Mikolajūnas.

Pasak jo, pradinukams uniformos komplektas paprastai kainuoja apie 70 eurų, vyresniems mokiniams – šiek tiek daugiau.

„Jeigu kažkam yra problema, tai yra antrinė rinka, ir ji tikrai yra gana aktyvi. Dažnai tiesiog reikia sužinoti grupes, ir pasiskelbti ir nepabijoti paprašyti, nes dėvėtus rūbus atiduoda arba parduoda už simbolinę kainą“, – sakė K. Mikolajūnas.