Valstiečių žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad interpretacijos dėl LLRA-KŠS pozicijos Baltarusijos atžvilgiu yra neteisingos. Jis paminėjo, kad šios partijos parlamentarai kartu išreiškė bendrą nuomonę Seime balsuojant dėl rezoliucijos, kuria pripažinta, kad A. Lukašenka nėra legitymus šalies vadovas.

Pasak R. Karbauskio, LLRA-KŠS tokią pačią rezoliuciją inicijavo ir Vilniaus rajono savivaldybėje.

„Vieno arba kito politiko pareiškimą siūlau vertinti pilname kontekste“, - sakė jis.

Socialdarbiečių lyderis po koalicijos Tarybos posėdžio sakė, kad grėsmės griūti koalicijai nebuvo.

„Koalicija dirba tvirtai. Užsienio politika vieninga“, - sakė G. Kirkilas.

G. Kirkilas sakė, kad nebuvo prašoma patikinimų, kad LLRA-KŠS daugiau nebekritikuos jų deleguoto užsienio reikalų ministro.

„Mes tokių patikinimų neprašome. Koalicija - ne vaikų darželis, yra koalicijos sutartis, ir mes pagal ją dirbame. Jeigu kyla nesusipratimų, koalicijos lyderis R. Karbauskis sukviečia tarybą, ir čia mes kalbamės apie darbinius reikalus, o ne požiūrį vieni į kitus“, - sakė jis.

Sako, kad pozicija atsispindėjo balsuojant

LLRA-KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis sakė, kad jų požiūris į A. Lukašenką atsispindėjo balsuojant Seime už rezoliuciją, kuria pripažinta, kad jis nėra legitymus.

„Į šituos klausimus atsakyta rezoliucija. Mūsų partija balsavo vieninga. Tai nėra, apie ką kalbėti. Aš suprantu, kad kažkas nori eskaluoti šituos klausimus, bet vienu sakiniu jau atsakiau, galiu pakartoti“, - sakė V. Tomaševskis.

Jis asmeniškai daugiau į šitą klausimą nenorėjo atsakinėti.

„Aš atsakiau į šitą klausimą, nesikartosiu“, - teigė V. Tomaševskis.

Paklaustas, ar Baltarusijoje turėtų būti surengti nauji rinkimai, LLRA-KŠS pirmininkas teigė manąs, kad jie bet kokiu atveju bus surengti, tik klausimas – kada.

Lietuvos planuojamų taikyti sankcijas režimo atstovams jis nekritikavo.

„Čia nėra jokių problemų. Užsienio reikalų ministerijos paruoštas sąrašas buvo nepilnas, dabar jis yra pildomas. (…) Mūsų nuomonė buvo išsakyta ne kartą, kad mes pasmerkėme smurtą Baltarusijoje, jėgos panaudojimą. Visas tas ažiotažas, kuris kilo dėl vieno Seimo nario pasisakymo yra spekuliacijos, kadangi pasisakymas buvo skirtas mūsų vidinei politikai“, - kalbėjo V. Tomaševskis.

Kritikavo Laisvės kelio organizatorius

LLRA-KŠS pirmininkas tikino, kad Laisvės kelyje dalyvavo ir jo partijos narių.

„Laisvės kelias tam tikra prasme nepasisekė, kadangi nepavyko sudaryti šitos gyvos grandinės. Kaip mes matėme, buvo properšų. Manau, kad buvo padaryta didelė organizatorių klaida, kad jie nepakvietė visų partijų, visuomeninių organizacijų bendrai organizuoti šitą akciją. Buvo pono Tapino ir kompanijos bandymas padaryti sau PR'inę akciją. Matėme, kad nelabai pasisakė.

Noriu priminti, kad aš labai aktyviai dalyvavau Baltijos kelyje prieš 31 metus. Turėjome kaip Lenkų sąjunga savo kilometrus, protestavome prieš bolševikų sprendimus, bet deja mūsų šiandieniniai oponentai tada nedalyvavo, o dabar kritikuoja Jedinskį, kad jis turi drąsos išsakyti savo nuomonę. Žodžio laisvė yra mūsų didžiausias pasiekimas, kilęs iš Baltijos kelio, 1989 metais“, - sakė V. Tomaševskis.

Politikai iš LLRA pagarsėjo savo pareiškimais

Kaip priminė BNS, LLRA-KŠS politikas Z. Jedinskis socialiniame tinkle paskelbė komentarą, kad protestus Baltarusijoje jėga malšinanti valdžia gina Konstituciją ir vėliau teigė, jog žmonės turi paklusti teisėtos valdžios reikalavimams.

V. Tomaševskis svarstė, kad A. Lukašenką dar palaiko dauguma ir kritikavo L. Linkevičių už jo kategoriškumą, esą užkertantį kelią dialogui.

Paaiškino, kaip suprato Jedinskio pasisakymą

LLRA-KŠS partijos pirmininkas aiškino, kad „Z. Jedinskio pasisakymas buvo skirtas konservatorių partijai, konkrečiai liberalų ir konservatorių Vyriausybei su Andriumi Kubiliumi priešakyje, kuri nesuvaldė 2009 m. krizės, ir atėmė iš žmonių pensijas, pašalpas, o po kilusių protestų šaudė guminėmis kulkomis į protestuojančius“.

Apie užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus retoriką V. Tomaševskis daugiau kalbėti nebenorėjo.

„Aš nelinkęs koalicijos partnerių pasisakymų vertinti per žiniasklaidą, tam ir skirtos koalicinės tarybos. Mes išsiaiškinome visus klausimus, niekam nekilo abejonių. (…) Problemų užsienio politikoje nėra arba yra labai nedaug. Žymiai daugiau problemų yra mūsų vidaus politikoje, būtent – dėl medicinos paslaugų prieinamumo“, - sakė V. Tomaševskis.