Į komisiją šiuo klausimu kreipėsi teismo pirmininko pavaduotojas Jan Maciejevski.

„Pagrindas paprastas – administracija mano, kad buvo pažeistos teisėjų etikos normos“, – BNS sakė J. Maciejevski.

Teismo atstovė Rimantė Kraulišė BNS informavo, kad į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją kreiptasi dėl galimo pareigų neatlikimo.

„Teikimas dėl drausmės bylos iškėlimo pateiktas už galimai teisėjo vardą žeminantį poelgį, teisėjui aplaidžiai atlikus savo pareigas arba jų neatlikus be pateisinamos priežasties“, – teigė ji.

Konkrečių detalių apie galimą teisėjos pažeidimą teismo atstovė nepateikė.

R. Bražinskienė pasakojo, kad situacija kilo po to, kai jai buvo paskirta nagrinėti darbo ginčų bylą, nors jau daugiau kaip dešimt metų ji specializuojasi civilinėse bylose. Ji teigia, kad nuo bylos nusišalino, nes nebuvo jos specializacijos keitimą nurodančio įsakymo.

„Aš nusišalinau, kadangi byla paskirta be įsakymo. Tam, kad būtų nustatyta specializacija reikia pirmininko arba pavaduotojo įsakymo, o buvo duota vadovybės nurodymu tik“, – BNS sakė teisėja.

„Gal aš neteisi, bet tas įsakymas buvo ir pasirašytas, ir paskelbtas kitą dieną atbuline data. Penktą valandą aš buvau pas pirmininko pavaduotoją ir klausinėjau, ar yra toks įsakymas, nieko negalėjo atsakyti. O byla buvo paskirta apie pusę keturių vakare“, – pasakojo R. Bražinskienė.

Jos teigimu, kitą dieną jai buvo paskirta dar viena darbo ginčų byla, o kadangi įsakymas jau buvo paskelbtas, ji bylą priėmė.

„Aš per dešimt metų nenusišalinau nepagrįstai nuo nei vienos bylos (...). Aš parašiau, kad čia viskas yra dėl administracinio darbo broko ir viskas tuo galėjo pasibaigti, bet suprantat, koks įžūlumas – teisėjai kelti drausminę bylą dėl savo pačių darbo broko“, – piktinosi teisėja.

Ji sakė mananti, kad drausminę bylą jai norima iškelti nepagrįstai ir pabrėžė, kad jos pastarųjų trejų metų darbas buvo vertinamas tik labai gerai.

„Būtent aš taip ir parašiau – kad principingiems ir normaliai dirbantiems teisėjams keliamos drausmės bylos, apynasrį norima uždėti“, – tvirtino R. Bražinskienė.

Kaip antradienį pranešė Nacionalinė teismų administracija, šį teikimą komisija svarstys penktadienį Lietuvos Aukščiausiajame Teisme vyksiančiame posėdyje.

R. Bražinskienė teismų sistemoje dirba nuo 1994 metų, Vilniaus miesto apylinkės teisme – nuo 2007-ųjų.