„Aš manau, kad jis ir dabar nėra baigtinis. Mes tos informacijos, tikiuosi, ir ateityje gausime. Dabar tiek, kiek mes galime tos informacijos gauti, tiek ir naudojame. Matysime toliau, gal bus kažkokių patikslinimų, bet šiuo metu esame šioje fazėje“, – žurnalistams trečiadienį teigė L. Linkevičius.

Ministras taip pat akcentuoja, kad į sąrašą įtraukti papildomi asmenys taip pat priklauso smurtą ir galimai nusikaltimus dariusioms institucijoms: Baltarusijos Vyriausiajai rinkimų komisijai, KGB, Prokuratūrai, OMON ir t.t.

„Pirminis sąrašas buvo kiek trumpesnis, dabar jis ilgesnis. (...) Bet vis tiek tai yra nacionalinis sąrašas, jis iš tiesų nėra toks veiksmingas, koks galėtų būti europinis“, – sakė ministras, akcentuodamas, kad ir toliau dirbama prie sankcijų europiniu lygiu.

L. Linkevičius taip pat akcentuoja, kad sankcijos sąraše esantiems asmenims įsigalios iškart, kai Vidaus reikalų ministerija jas patvirtins.

Ministras taip pat teigia, kad į šias nacionalines sankcijas galimai bus formuojamas Baltarusijos atsakas. Visgi L. Linkevičius akcentuoja, kad toks kaimyninės šalies veiksmas turėtų nesustabdyti Lietuvos nuo moraliai ir politiškai teisingo sprendimo.

„Visada atsakas yra formuojamas, bet nemanau, kad jis turėtų atgrasinti mus nuo principinės ir moraliai, ir politiškai, manau, teisingos pozicijos“, – akcentavo politikas.

L. Linkevičius taip pat įsitikinęs, kad URM parengtas „juodasis sąrašas“ nebus tik simbolinis gestas, o realiai paveiks sankcionuotus asmenis.

„Darau prielaidą, kad tikrai atvažiuodavo, nes tikrai žinau, kad ir Vyriausybės nariai atvažiuodavo. Aš nenoriu burti, ko nežinau, bet daryčiau prielaidą, kad taip“, – teigė jis.

Užsienio reikalų ministerija siūlo įvesti sankcijas daugiau nei šimtui Baltarusijos asmenų, atsakingų už smurtą prieš taikius protestuotojus bei prezidento rinkimų klastojimą.

ELTA primena, kad demonstracijos Baltarusijoje prasidėjo po rugpjūčio 9 d. vykusių prezidento rinkimų, kuriuose neva 80,1 proc. balsų atiteko 26 metus šalį valdančiam A. Lukašenkai. Oficialiais duomenimis, opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja buvo antra su 10,12 proc. balsų, tačiau ji rezultatų nepripažino. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją dėl savo saugumo išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

Suklastoti rinkimai šalyje sukėlė protestų bangą, kuri tęsiasi iki šiol. Kilusius protestus valdžia malšino smurtu, keli žmonės žuvo, tūkstančiai buvo sulaikyti, pranešama apie kankinimus sulaikymo įstaigose.