„Užsienio reikalų ministerija pateikė Vidaus reikalų ministerijai patikslintą sąrašą. Dabar jame yra 118 asmenų, kuriuos siūloma sankcionuoti“, – BNS trečiadienį sakė ministro Lino Linkevičiaus patarėja Rasa Jakilaitienė.

Anksčiau URM siūlė į „juodąjį sąrašą“ įtraukti rinkimų klastojimu kaltinamą Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką ir dar 30 asmenų.

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius teigė, kad dabar sąrašas papildytas asmenimis iš tų pačių institucijų, kurių atstovai į „juodąjį sąrašą“ buvo įrašyti anksčiau.

„Tai institucijos, kurios atsakingos už smurto naudojimą ir net galimai nusikaltimus įvykdžiusios prieš savo piliečius. Tai vidaus reikalų sistemos vadovybė, OMON, KGB vadovybė, prokuratūra (...) ir, be abejo, kas susiję su rinkimų klastojimu, tai rinkimų komisijos vadovybė“, – trečiadienį žurnalistams Užsienio reikalų ministerijoje sakė L. Linkevičius.

„Juodajame sąraše“ esantiems asmenims būtų draudžiama atvykti į Lietuvą. Galutinį sprendimą turi priimti vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

„Bent jau tie žmonės negalės, tiesiai pasakius, po to, kai mušė žmones namie, važiuoti čia į „Akropolį“ apsipirkti“, – sakė L. Linkevičius.

Jis neabejoja, kad kai kurie į „juodąjį sąrašą“ patekę Baltarusijos piliečiai lankydavosi Lietuvoje.

Ministras atkreipė dėmesį, kad asmenų, kuriems siūloma taikyti sankcijas, sąrašas nėra baigtinis.

Ministras pabrėžė, kad europinės sankcijos Baltarusijos režimo pareigūnams būtų efektyvesnės.

Europos Sąjunga taip pat svarsto įvesti sankcijas Baltarusijos pareigūnams. BNS diplomatinių šaltinių teigimu, ES diplomatinė tarnyba ketina pasiūlyti įvesti sankcijas maždaug 20 Baltarusijos pareigūnų, bet sprendimas bus priimtas ne anksčiau kaip rugsėjo mėnesį.

„Mastas, esu įsitikinęs, turėtų būti gerokai didesnis. Čia niekas nekalba apie kokį nors kerštą, kalbame apie žmogišką ir teisinę atsakomybę tiems, kurie vykdė tuos veiksmus, nes kitaip visa tai atrodys pernelyg simboliška, todėl manau, kad turėtų būti mastas didesnis“, – apie europines sankcijas trečiadienį kalbėjo Lietuvos ministras.

Jis pabrėžė, kad ES sankcijų sąraše esantiems žmonėms draudžiama atvykti į bendriją, įšaldomas jų turtas.

Sankcijų klausimą ES užsienio reikalų ministrai ketina aptarti ketvirtadienį Berlyne prasidėsiančiame neformaliame dviejų dienų susitikime.