„Toks įspūdis, kad grįžome į 2002 metus. Nes būtent 2002 m., kai buvo priimtas Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas,buvo galimybė apdovanoti ginklu bet ką. Tuo metu buvo pasakyta, kad krašto apsaugos, vidaus reikalų ministrai, Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius, Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius, generalinis prokuroras turi teisę apdovanoti šio straipsnio 17 dalyje nurodytais ginklais sau pavaldžius pareigūnus, Šaulių sąjungos narius.

Taip pat 7 dalyje pasakyta, kad prezidentas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas už nuopelnus Lietuvos valstybei turi teisę apdovanoti asmenis B ir C kategorijų trumpaisiais šaunamaisiais ginklais (pistoletais, revolveriais, kardais, taip pat durklais ir kalavijais). Vadinasi bet kam, kam matė reikalą, jie galėjo įteikti vardinį ginklą kaip valstybės apdovanojimą“, – dėstė J. Sabatauskas.

Parlamentaras atkreipė dėmesį, kad 2003 m. įstatymo redakcija pasikeitė, ir nuo tų metų įstatymas nurodo aiškią kryptį, kad galima apdovanoti asmenis ginklais „už pasižymėjimą kovos aplinkybėmis, už nuopelnus, pasiaukojimą ir narsą, užtikrinant asmens, visuomenės, valstybės saugumą, kovojant su nusikalstamumu, už asmeninę drąsą, atliekant valstybės užduotis“.

„Pagal tuos subjektus, kurie turi teisę įteikti tokį apdovanojimą, matosi, kad be aukščiausių valstybės vadovų yra tik dar du ministrai – krašto apsaugos ir vidaus reikalų“, – sakė J. Sabatauskas.

Pasak jo, 2010 m. dar labiau susiaurintas ratas asmenų, kuriems gali būti įteiktas toks apdovanojimas.

„Nebeliko valstybės užduočių, liko tik tarnybinės užduotys. Na, atsiprašau, ministrai tikrai nevykdo tarnybinių užduočių. Ministrai formuoja ir įgyvendina politiką, ir tas užduotis formuluoja kitiems sau pavaldžių struktūrų asmenims. Premjeras turėjo teisę apdovanoti vardiniu ginklu karį, karį savanorį, policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūną arba kitą statutinį tarnautoją. Pagal paskutinį apibrėžimą, viskas rodo, kad tai yra ta kryptis“, – aiškino J. Sabatauskas.

Apdovanotas už nuopelnus užtikrinant visuomenės saugumą

Premjero S. Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas paaiškino, kad, pagal galiojantį teisės reglamentavimą, A. Veryga apdovanotas už nuopelnus užtikrinant visuomenės saugumą.

„Sunku suprasti, apie kokias tarnybines užduotis kalba Seimo narys. Ministras pirmininkas sveikatos apsaugos ministrą apdovanojo pagal galiojančią Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo redakciją, kurioje yra aiškiai nurodyta, kad premjeras (ir kiti nurodyti asmenys) turi teisę apdovanoti asmenis B ir C kategorijų trumpaisiais šaunamaisiais ginklais, kardais, durklais, (be kitų nurodytų dalykų) už nuopelnus užtikrinant visuomenės saugumą. Pagal tą redakciją ministrui ir buvo įteiktas vardinis ginklas“, – sakė T. Beržinskas.

Tai jau ne pirmas Verygos ginklas

Sveikatos apsaugos ministras yra BNS sakęs, kad džiaugiasi gauta dovana.

„Labai gera dovana, labai džiaugiuosi“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministras.

Austriškas pistoletas „Glock 17“ jam padovanotas liepos 2 dienos potvarkiu.

A. Veryga teigė ginklą naudosiantis šaulio tarnyboje.

„Ne pirmas ginklas, turėjau ir anksčiau, bet jis netikęs buvo tarnybai. Tas, kurį gavau, yra toks, kokį naudoja šauliai“, – teigė A. Veryga.

Jis pridūrė turintis leidimą ginklui laikyti.