Profesorius Arvydas Ambrozaitis laidoje Delfi diena sako, jog tikrai esame pernelyg atsipalaidavę.

„Taip, ko gero, esame per daug atsipalaidavę, nevisiškai suvokiame grėsmės, gal kažkas galvoja, kad viskas jau praėjo ir dingo virusas. Mes tikrai nenorime grįžti į kovo mėnesį, kai visoje šalyje buvo paskelbtas karantinas, bet situacija yra blogėjanti“, – sako profesorius.

Anot jo, situacija galimai blogės rudenį, kai žmonės grįš į uždaras erdves.

„Spalio mėnesį atvejų dar padaugės, nes daugelis žmonių bus uždarose erdvėse, taip pat pasikeis oras, atsiras peršalimo ligos, kurios sudarys sąlygas plisti koronavirusui“, – kalbėjo A. Ambrozaitis.

Ragina mokytojus dėvėti kaukes

Į mokyklas rugsėjį grš mokiniai. Anot profesoriaus, mokytojams tiesiog privalu rūpintis savimi ir nešioti kaukę arba respiratorių.

„Vaikai priklauso tai labai mobiliai žmonių kategorijai, kuri daug juda. Jie dažniau tą virusą perneša, gali greičiau užsikrėsti ir kitus užkrėsti. Vyresnio amžiaus žmonės priklauso rizikos grupei ir pagal amžių, ir savo gretutines ligas. Iškyla didelis pavojus, manau, jie turėtų labai taisyklingai ir kruopščiai laikytis visų saugumo priemonių. Visų pirma, reikia nešioti kaukes, o dar geriau respiratorius, nes jie tikrai rizikuoja užsikrėsti“, – sako jis.

Sutinka, kad reikia trumpinti barų laiką

Kalbėdamas apie barus, profesorius tikino, kad pritaria, jog būtų trumpinamas jų darbo laikas.

„Aš sutinku, kad reikia sutrumpinti barų ir pasilinksminimo vietų darbo laiką, bet taip pat reikia riboti patenkančių žmonių skaičių ir taip pat atvirose erdvėse, koncertuose žmonių skaičius turėtų būti ribojamas, o ne plečiamas“, – tikina profesorius.

Paklausus, kada galime grįžti į normalų ir įprastą visiems gyvenimą, profesorius tikino, kad teks priprasti, kad ir ateityje teks nešioti kaukes.

„Aš manau, mes turime susitaikyti su ta mintimi, kad mes nebegrįšime prie ankstesnio gyvenimo be kaukių. Kaukės yra dėvimos Azijos šalyse kiekvieno gripo sezono metu. Vykstant viešuoju transportu, visas vagonas, visi žmonės dėvi apsaugines kaukes gripo sezono metu. Tai įprastinė situacija, žinoma, tai jų kultūros dalis.

Arvydas Ambrozaitis

Mums tai buvo svetima, bet teks įsisąmoninti tai, ką išsivysčiusios Azijos šalys seniai jau pritaikė. Manau, kad artimiausioje ateityje mes tikrai negalėsime atsisakyti kaukių – teks priprasti ir susitaikyti su tuo“, – tikina pašnekovas.

Estijoje ir Latvijoje koronaviruso atvejų fiksuojama daugiau. Anot pašnekovo, tai gali būti susiję su mūsų mentalitetu.

„Aš manau, kad galbūt mūsų požiūris yra per daug atsainus, gal esame linkę kritikuoti tai, kas yra siūloma mūsų SAM ir epidemiologų. Gal trūksta pilietiškumo, disciplinos, nes latviai ir estai labiau linkę klausytis rekomendacijų, nei lietuviai. Gal tai yra mentaliteto ir kultūros dalis, žinoma, tai mano subjektyvi nuomonė, bet manau, mes per daug skeptiškai žiūrime ir pernelyg esame įsitikinę, kad jau viskas baigėsi, todėl tos priemonės yra perteklinės, bet mums labiausiai trūksta pilietiško požiūrio“, – sako profesorius.