„Be abejonės, tai bus padaryta“, – BNS pirmadienį sakė R. Karbauskis.

Politikas yra Koalicinės tarybos pirmininkas.

Jis teigė, kad koalicijos partnerių pozicija iki galo nėra aiški ir jam, bet priminė, jog šios frakcijos atstovai palaikė Seime priimtą rezoliuciją, smerkiančią Baltarusijos režimo veiksmus.

„Už mūsų rezoliuciją balsavo visi tie Seimo nariai, kurie buvo Seime per neeilinę sesiją. Tad bandau suprasti – kiek suprantu, vienur – tokie privatūs pareiškimai, kitur – partinė linija, jie man nėra iki galo aiškūs. Aš manau, kad kolegos yra teisūs, kad reikia susėsti, pašnekėti“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Pasak jo, būtent balsavimas dėl rezoliucijos parodė LLRA-KŠS poziciją. Rugpjūčio 18 dieną už Seimo rezoliuciją dėl Baltarusijos balsavo visi penki posėdyje dalyvavę LLRA-KŠS frakcijos nariai. Ši frakcija iš viso turi aštuonis narius.

„Jeigu būtų Lenkų rinkimų akcija tada nebalsavusi už rezoliuciją, visokių klausimų galėjo kilti, bet man iš tikro neliko kokių nors abejonių, kai jie vienareikšmiai subalsavo kartu su visais kitais Seimo nariais ir net diskusijos tokios nebuvo, kad jie nepritartų“, – teigė R. Karbauskis.

Anot jo, Koalicinė taryba galėtų būti sukviesta ketvirtadienį.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas pirmadienį paragino R. Karbauskį sušaukti Koalicinės tarybos posėdį ir svarstyti LLRA-KŠS atstovų pasisakymus apie padėtį Baltarusijoje bei pabrėžė, kad nuo šio svarstymo priklausys „socialdarbiečių“ galimybė toliau bendradarbiauti su LLRA-KŠS.

Posėdį siūloma šaukti po viešai išsakytų LLRA-KŠS kandidatų Seimo rinkimuose sąrašo lyderio Zbignevo Jedinskio ir LLRA-KŠS partijos pirmininko Valdemaro Tomaševskio požiūrių, pateisinančių Aliaksandro Lukašenkos režimo brutalius veiksmus prieš taikius protestuotojus, politinių oponentų persekiojimą ir rinkimų rezultatų klastojimą, kurie, koalicijos partnerių teigimu, jiems nėra priimtini.

Jie taip pat nepagrįsta vadina V. Tomaševskio užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui.

Z. Jedinskis socialiniame tinkle paskelbė komentarą, kad protestus Baltarusijoje jėga malšinanti valdžia gina Konstituciją ir vėliau teigė, jog žmonės turi paklusti teisėtos valdžios reikalavimams.

V. Tomaševskis svarstė, kad A. Lukašenką dar palaiko dauguma ir kritikavo L. Linkevičių už jo kategoriškumą, esą užkertantį kelią dialogui.

Lietuvos Seimas prieš savaitę per neeilinę sesiją priėmė rezoliuciją, raginančią nepripažinti Baltarusijoje vykusių prezidento rinkimų ir įvesti sankcijas šios šalies pareigūnams. Parlamentarų patvirtintame dokumente taip pat raginama nepripažinti A. Lukašenkos legitimumo.

Už dokumentą balsavo 120 Lietuvos parlamentarų, nė vienas nebuvo prieš, įskaitant ir LLRA-KŠS atstovus. Susilaikė du Mišrios Seimo narių frakcijos atstovai – Vytautas Bakas ir Povilas Urbšys.