Nuo 1 iki 9 rizikos balų

Anot jo pateiktas lentelės, kurią sudarė Teksaso medikų asociacija, mažiausiai rizikos keliantys veiksmai yra šie: atplėšti paštą, pasiimti maistą išsinešimui, įsipilti degalų, žaisti tenisą ir ir iškylauti. Dešimtbalėje sistemoje šie veiksmai vertinami nuo 1 iki 2 balų, jie įvardijami kaip mažos rizikos veiksmai.

3 rizikos balais įvertinti maisto produktų pirkimas, pasivaikščiojimai su kitais, bėgiojimas kartu, važiavimas dviračiais, bei žaisti golfu.

4 rizikos balais yra įvertinta apsistojimas viešbutyje 2 naktims, sėdėti gydytojo laukiamajame, eiti į muziejų ar biblioteka, valgyti lauko restorane, lankytis judriame miesto centre, praleisti valandą vaikų žaidimų aikštelėje. 3 ir 4 balais įvertintos veiklos yra vertinamos kaip vidutinės – žemos rizikos veiksmai.

Vidutinės rizikos veiksmai yra įvertinti 5 ir 6 balais. 5 balais yra vertinami vakarienė kito asmens namuose, dalyvavimas kieme vykstančiuose renginiuose, ėjimas į paplūdimį, apsipirkimas prekybos centruose. 6 balais yra vertinami vaikų išleidimas į stovyklą, mokyklą, savaitę dirbti biure, plaukioti viešame baseine, aplankyti pagyvenusius asmenimis jų namuose.

Koronaviruso keliama rizika, įvertinta balais.

Vidutine–didele rizika yra vertinami šie veiksmai: ėjimas į kirpyklą, valgyti restorano viduje, lankytis vestuvėse ar laidotuvėse, keliauti lėktuvu, žaisti krepšinį ir futbolą, apsikabinti ar spausti rankas sveikinantis. Visi šie veiksmai yra vertinami 7 balais rizikos.

Didele rizika yra įvardijami šie veiksmai: 8 balais vertinama valgymas švediško stalo principu, sportuoti sporto salėje, lankytis pramogų parke, lankytis kino teatre. 9 balais, kaip didžiausios rizikos veiksmai, yra vertinamas dalyvavimas dideliame koncerte, lankytis sporto stadione, lankytis religiniame renginyje, kuriame per 500 žmonių bei apsilankymas bare.

Kaip gairės

ULAC direktorius S. Čaplinskas Delfi sakė, kad balai surašyti remiantis tikimybe susirgti.

„Šie visi veiksmai buvo įvertinti tikimybė susirgti: kiek laiko, kokiu atstumu būna“, – Delfi pirmadienį sakė S. Čaplinskas.

Saulius Čaplinskas

S. Čaplinskas kalbėjo, kad ši informatyvi lentelė gali žmonėms padėti įvertinti ir kitus veiksmus.

„Čia yra kaip idėja, suprasti, kaip tokios gairės. Jau iš šios lentelės galima daryti aiškias išvadas, kad kiekviena suvoktų“, – kalbėjo ULAC direktorius.

Primename, kad per šeštadienio parą buvo užfiksuota 41 naujas susirgimas koronavirusu.