„Manau, kad prezidento pastangos yra tikrai vertinamos ir reikia ieškoti visų galimybių, kad jos būtų įgyvendintos. Tai yra, žinoma, sunku, kadangi viena pusė visiškai nenori net pradėti ir sėstis prie stalo.

Man atrodo, kad tai yra vienintelis kelias, kuris gali duoti labai apčiuopiamų rezultatų, ir būtent to, ko mes visi labai siekiame“, – žurnalistams prieš akciją „Laisvės kelias“ teigė V. Adamkus.

„Dieve, padėk, aš sunkiai įsivaizduoju, kaip prezidentas A. Lukašenka sutiktų su visais mūsų pasiūlymais. Vienintelis kelias yra jungtinis visos Europos sutartas veiksmas prispausti, kad jam nebūtų kur pasitraukti, ir tuo pačiu perleisti valdžią visiems žmonėms priimtinu būdu – laisvais rinkimais, kurie šiuo metu buvo klastoti ir atimta teisė naujam persitvarkymui, naujam gyvenimui“, – pridūrė jis.

Visgi V. Adamkus akcentuoja esąs įsitikinęs, kad A. Lukašenka šioje situacijoje laimėti negali ir valdžioje ilgai neišsilaikys.

„Aš esu tikras, kad jis tikrai laimėti negali, kada didžioji tautos dalis yra prieš, tai bet kokia represija ilgiau negali išlaikyti. Gal išlaikys savaitę kitą, bet tai viskas, kito sprendimo nėra. Priešingu atveju, tai būtų kraujo praliejimas, o kraujo praliejimo visi stengsis išvengti“, – sakė V. Adamkus.

Prezidentūra pirmadienį pripažino – Baltarusijos valdžia atmetė Lietuvos vadovo G. Nausėdos siūlytą tarpininkavimo planą politinei krizei kaimyninėje valstybėje suvaldyti.

Reaguodamas į po neskaidrių prezidento rinkimų Baltarusijoje prasidėjusias masines protesto akcijas, virtusias į susirėmimus su jėgos struktūromis, G. Nausėda pastarąją savaitę pristatė trijų punktų planą politinei krizei suvaldyti. G. Nausėda pasiūlė ketvirtį amžiaus šalį valdančiam Aliaksandrui Lukašenkai nutraukti smurtą prieš piliečius, paleisti suimtuosius ir atnaujinti dialogą su visuomene.

Savaitgalį A. Lukašenka pareiškė, kad šalyje yra sava pagal Konstituciją sudaryta vyriausybė, o šalys, šiuo metu mėginančios tapti tarpininkėmis, pirmiausia turėtų įvesti tvarką savo teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)