„Šis režimas turėtų būti politiškai ir diplomatiškai izoliuotas pasaulyje, turime būtent režimo atstovams – ne baltarusių tautai – taikyti rimtas ne tik politines diplomatines, bet ir ekonomines sankcijas“, – sekmadienį LRT radijui sakė ji.

D. Grybauskaitė atvyko į Medininkus dalyvauti „Laisvės kelio“ akcijoje, skirtoje palaikyti už demokratines permainas savo šalyje kovojančių baltarusių.

„Šis režimas turi žinoti, kaip jį vertina pasaulis. Užtenka žaisti ir mėginti sėdėti ant dviejų kėdžių kaip iš dalies darė Vakarai ir mes – neva kai ką matome, kai ko nematome, vis tiek ekonominiai ryšiai labai svarbūs“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

„Dabar, po tokio masinio brutalios jėgos panaudojimo prieš savo tautą, kuris anksčiau ar vėliau bus įvardytas kaip nusikaltimai žmoniškumui, manau, kad mums žaisti dvigubo žaidimo nebegalima, jeigu norime būti ištikimi savo laisvei ir savo nueitam keliui“, – teigė ji.

Baltarusijos valdžiai paskelbus, kad A. Lukašenka per prezidento rinkimus rugpjūčio 9 dieną surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo ir iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai. Jie malšinami smurtu – sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, sulaikytieji praneša apie kankinimus sulaikymo įstaigose, žinomos ir patvirtintos trys mirtys, šimtai žmonių sužeisti.

D. Grybauskaitė sakė, kad baltarusiams svarbi lietuvių parama. Ji priminė, kad nepriklausomybės pradžioje Lietuvai taip pat buvo svarbus užsienio šalių palaikymas.

„Bet kuriai šaliai labai svarbu, kad ji – ne viena. Ir šiandien mes rodome, kad baltarusiai ne vieni“, – tvirtino kadenciją baigusi prezidentė.

Sekmadienio vakarą Lietuvoje rengiama baltarusių palaikymo akcija – į gyvą 32 km grandinę stoti ir susikibti rankomis ketina apie 50 tūkst. žmonių.

Ši akcija rengiama tą pačią dieną, kai vyko Baltijos kelias, kuomet 1989 metų rugpjūčio 23-iąją į gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino susikibo daugiau kaip milijonas žmonių. Tuomet pasauliui buvo pasiųsta žinia apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos siekį nutraukti sovietinę okupaciją ir atkurti nepriklausomybę.