Per LRT radiją likus 20 minučių iki žmonių grandinės pradžios, nuskambėjo renginio organizatorių raginimas stumtis link Vilniaus, nes šalia jo vis dar liko laisvų vietų.

Tiems, kurie šiuo metu stovi įstrigę kamščiuose siūloma pavažiuoti dar kelias minutes ir nebebandyti pasiekti konkretaus jų sektoriaus.

„Jei jūs esate kamščiuose, pavažiuokite kelias minutes ir sustokite“, - perdavė organizatoriai.

Į kamščius automobiliai patenka dar Vilniaus mieste. Kaip Delfi sakė kamštyje stovinti vilnietė Viktorija, laiku patekti į Laisvės kelią, ji jau nebesitiki.

Policijos pareigūnų, kurie valdytų žmonių srautus ir jų judėjimą, anot jos, taip pat nematyti.

Tinklalapyje eismoinfo.lt taip pat matyti, kad kelias nuo pat Vilniaus iki pat Medininkų, yra pilnas.

Vilnietis sustojo ir bando pasiekti artimiausią sektorių

Vilnietis Ignas „Delfi“ pasakojo, kad kamščiai sostinėje formuojasi jau nuo Naujamiesčio, stoties rajono. Jis buvo vienas tų, kurie sostinėje į savo punktą Vilniaus rajone pajudėjo apie 18 val. ir labai greitai įstrigo spūstyje.

Pamatęs, kad kelionė į punktą jam truks nemažiau dviejų valandų, vyras sustojo arčiausiai formuojamos žmonių grandinės, ir šiuo metu su vaiku bando eiti į ne savo sektorių.

„Aš važiavau centro link, pro stotį, bandžiau važiuoti keliais, kurie nurodyti pagal maršrutą. Tokiu tempu čia yra dvi valandos kelio. (…) Apsisukau, pamačiau, kad ties viena vieta yra Laisvės kelio pradžia, sustojau maždaug ties Subačiaus ir Drujos gatvės sankryža, ir dabar lipu kalną. Mačiau, kad ten tas kelias. Mes bandome eiti jo link“, - pasakojo Ignas.

Pasak akciją organizuojančios „Laisvės TV“ komunikacijos vadovė Živilės Tiškevičiūtės, „Laisvės kelyje“ planuoja dalyvauti apie 50 tūkst. žmonių.

Ši akcija rengiama rugpjūčio 23 dieną, kaip ir Baltijos kelias, kai 1989 metų rugpjūčio 23–iąją į gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino susikibo daugiau kaip milijonas žmonių. Tuomet pasauliui buvo pasiųsta žinia apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos siekį nutraukti sovietinę okupaciją ir atkurti nepriklausomybę.

Šiemetinis „Laisvės kelias“ drieksis 32 kilometrus – nuo Katedros aikštės Vilniuje iki pasienyje su Baltarusija esančių Medininkų.

Žmonės pajudėjo paskutinę minutę

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas prašė žmonių supratingumo ir kantrybės. Pasak jo, pareigūnai ir šauliai daro, ką gali, tačiau stebima, kad labai didelis žmonių srautas juda į savo punktus, neišvengiama ir įvykių.

„Iš tiesų yra kamščiai. Liepkalnio gatvės žiedinėje sankryžoje yra kamštis. Buvo sugedęs automobilis. Policija reguliuoja eismą. Darom, ką galime. Žmonės yra įpratę nuvažiuoti tuos atstumus pagal savo planus, bet šiandien, kai vyksta renginys, yra daug transporto, yra sustatyti ženklai, keičiantys eismą, ribojamas greitis, tai tokia yra situacija“, – „Delfi“ sakė S. Gagas.

Besipiktinantiems, kodėl situacijos nesukontroliuoja policija, arba, kodėl jie mato, per mažai pareigūnų kelyje, komisariato viršininkas prašo suprasti, kad „prie kiekvieno išvažiavimo policininko nepastatysi“.

„Pagrindinėse vietose jie yra, taip pat yra lydimos dviratininkų, motociklininkų kolonos. Kelio ruožas yra ilgas, mes dirbame. Bet nuo mūsų valios nepriklauso, kad žiede automobilis sugenda ir sudaro kamštį, reikia jį patraukti“, – sakė S. Gagas.

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko kamštis prasideda jau sostinėje.

„Kai važiavau prieš penkias, dar nebuvo jokių kamščių, bet po kelių minučių gavau informacijos, kad jau formuojasi kamštis. Priežastis – žiede sugedęs automobilis. (…) Policijos pareigūnai ir ten, ir kitose vietose yra. Žmonės neatkreipia dėmesio, kad yra pasikeitęs eismo reguliavimas, (…) jie turi prieš renginį, vykdami į savo sektorių, atkreipti į tai dėmesį“, – kalbėjo S. Gagas.

Pasak policijos viršininko, šiuo metu eismas „truputėlį juda“.

„Bet srautas didėja, žmonės važiuoja paskutinę minutę. Kamštis taip ir formuojasi, nes šitokia masė žmonių vyksta Medininkų link. Kadangi greitis yra ribojamas, greitis Medininkų plente yra apie 50 km/h, dar žmonės stoja, kiti stato automobilį, visa tai ir sukelia tą situaciją“, – aiškino S. Gagas.

Policijos viršininkas sakė negalįs šiuo metu atsakyti į klausimą, ar verta dar bandyti važiuoti į punktą už Vilniaus tiems, kas iš jo nepajudėjo.

„Sunku pasakyti. Policija reguliuoja eismą. Pasitelkti ir šauliai, ir savanoriai. Sudėtinga padėti visiems pasistatyti automobilius, ir praleisti. Supraskite, kad tai yra ilgas kelio ruožas. Dėl to ir buvo akcentuojama, kad reikia pradėti važiuoti anksčiau“, – sakė S. Gagas.