„Žinutė dvejopa. Visų pirma ir mums patiems. Prieš 31 metus mes kovojome dėl savo laisvės ir mums labai norėjosi palaikymo iš pasaulio, mes vis dar esame dėkingi Islandijai, kad mus pripažino. Lygiai tas pats su Baltarusija. Panašu, kad jiems reikia suvokimo, kad jie nėra vieni savo maršuose, protestuose, ir šita grandinė – labai svarbus signalas, tai gali būti postūmis baltarusiams nepasiduoti“, – laidoje „Delfi diena“ kalba jis.

Prie „Laisvės kelio“, A. Tapino teigimu, dar prisijungė 23 šalys: Suomija, Liuksemburgas, Kipras, Austrija, Čekija, Ukraina, Latvija, Estija ir kitos. Jos organizuos simbolines grandines. Gyvoji grandinė 7 valandą Lietuvos laiku organizuojama ir ant Vestminsterio tilto Londone, tarp Baltarusijos ir Lietuvos ambasados Tbilisyje.

Į Aliaksandro Lukašenkos grasinimus Vakarams nesikišti, kaip teigia A. Tapinas, reaguoti nereikėtų. Tai, anot jo, klasikinė diktatorių retorika.

„Jo vaizduotė gana paranojiška, nes jisai brėžė 300 000 žmonių nuo Kijevo iki Vilniaus. Tokių planų mes net neturėjome. Manau, kad jis tikrai žino, kas vyksta Lietuvoje, ir jam neramu. Tai matosi iš jo posakių, kad Vakarai nori „įlįsti“. Tai klasikinė diktatorių retorika, kai jie mato, kad geležinis kumštis neveikia kaip veikė anksčiau“, – sako A. Tapinas.

„Mes turėtume reaguoti ramiai, klausyti mūsų kariuomenės, kuri to nesureikšmina. Mums svarbiau būti saugiems dėl viruso, o ne dėl to, kad jis žvangina savo ginklais. Čia turbūt labiau skirta atgrasyti baltarusius, kad jie neformuotų grandinės gilyn iki Minsko. Kas bus Minske, sunku pasakyti. Sekmadienį vėl numatyti dideli maršai, neabejoju, kad jie žino apie šitą akciją“, – svarsto „Laisvės kelio“ organizatorius.

Pasak jo, kol kas sunku prognozuoti, kaip įvykiai Baltarusijoje klostysis toliau: „Labai geros įžvalgos buvo kelių politologų iš Rusijos, kurie sako, kad valstybės kryptis iš principo vis tiek kol kas yra labiau orientuota į Rytus, tai diktatoriaus pakeitimas kita sistema būtų tik pirmas iš daugelio žingsnių, kuriuos ta valstybė dar turės nueiti. Ar A. Lukašenka liks? aš manau, kad ne.“

A. Tapinas turi atsakymą ir teigiantiems, kad Lietuva į įvykius Baltarusijoje reaguoja per daug aktyviai. „Visada yra ta nuomonė, bet kontrargumentai, manau, yra daug stipresni. Tai istorinis kaimynas, tai XXI amžiaus Europa, 20 km nuo mūsų sienos. Ar mes galime save vadinti tikrai laisva ir demokratine valstybe, jeigu mes visiškai užsimerktume į tai, kas šiandien vyksta Minsko gatvėse. Aš manau, mes ir taip pakankamai ilgai buvom patogiai užsimerkę.“

Akcijos dalyviams A. Tapinas primena skirti bent pusantros valandos kelionei, vadovautis maršrutais ir nurodymais, kurie bus siunčiami el. paštu, atkreipti dėmesį ir į orų prognozę.

18 valandą dalyviai turėtų būti savo sektoriuje, 18:50 – grandinėje. Grandinės trukmė numatoma iki 10 minučių.

„Primygtinės rekomendacijos yra, jei prastai jaučiatės, nevažiuoti. Kaukės ir vienkartinės pirštinės – privalomos. Turėkite su savimi dezinfekcinio skysčio. Jeigu esate pasienio sektoriuose, turite turėti asmens dokumentą“, – akcentuoja A. Tapinas.