A. Petrošius Generalinei prokuratūrai pavasarį pranešė, kad Specialiųjų tyrimo tarnybos (STT) pareigūnas tyrime, kuriame A. Petrošius yra įtariamasis, atliko neteisėtus veiksmus: darė poveikį ikiteisminio tyrimo teisėjams bei teikė tyrimo duomenis tretiesiems asmenims.

Prokuratūra tuomet nepripažino A. Petrošiaus pareiškėju, nes šis STT nedirba ir nėra susijęs jokiais tarnybos darbo ar sutartiniais santykiais. Prokuratūra tuomet taip pat konstatavo, kad yra pagrindo manyti, jog buvo padarytas teisės pažeidimas ar net nusikalstama veika, todėl perdavė A. Petrošiaus informaciją kitam padaliniui.

Skundą nagrinėjęs teismas pažymėjo, kad pagal įstatymą pranešėju laikomas asmuo, kuris pateikia informaciją apie pažeidimą įstaigoje, su kuria jį sieja ar siejo tarnybos, darbo ar sutartiniai santykiai, taip pat, kurį kompetentinga institucija pripažįsta pareiškėju.

Teismas pritarė, kad A. Petrošius šios normos neatitinka ir nurodė, kad aplinkybės, dėl kurių jis sužinojo apie STT pareigūno susirašinėjimus ir jų turinį, yra susijusios su anksčiau minėtu ikiteisminiu tyrimu.

Šis teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Bendrovės „Solis tribus“ akcininkas A. Petrošius balandžio mėnesį buvo sulaikytas, įtariant neteisėtu poveikiu STT pareigūnams. Teisėsauga teigė, kad jis ir trys tuo pat metu sulaikyti advokatai – Giedrius Danėlius, Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas – siekė neteisėtai paveikti ir šantažuoti STT vadovą Žydrūną Bartkų bei tyrėją Vilija Kerbelienę.

Prokuratūra tuomet sakė, kad pas įtariamuosius rasta surinkta asmeninė ir tarnybinė informacija apie STT pareigūną – manoma, kad pasinaudojus šiais duomenimis galėjo būti siekiama, kad aukštas pareigas užimantys STT pareigūnai priimtų verslininkui palankius sprendimus Nacionalinio kraujo centro bylos ikiteisminiame tyrime.

BNS gauta teismo nutartis parodė, kad advokatui G. Danėliui pareikšti įtarimai yra susiję su jo ketinimais panaudoti kompromituojančią informaciją apie STT kriminalinės žvalgybos pareigūną Renatą Martišių.

Teisėsaugos teigimu, G. Danėlius, kuris yra A. Petrošiaus gynėjas Nacionalinio kraujo centro byloje, neleistinai grasino teisėsaugos pareigūnams, pats advokatas sako tik vykdęs savo pareigą informuoti apie neteisėtus STT pareigūno veiksmus.

Nacionalinio kraujo centro byloje įtarimai pateikti dviem įtariamiesiems – A. Petrošiui ir buvusiai Nacionalinio kraujo centro vadovei Joanai Bikulčienei – ji iš pareigų po įtarimų korupcija pasitraukė prieš dvejus metus. Naujausiais duomenimis, A. Petrošius įtariamas padėjimu piktnaudžiauti, o J. Bikulčienė – piktnaudžiavimu.