R. Lazutka laidoje sakė suprantantis, kad šiuo metu populiaru partijoms nepriklausantiems politikams vesti sąrašus rinkimuose. Primena, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) rinkimuose ves premjeras Saulius Skvernelis, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) vedlė – Ingrida Šimonytė, abu jie minėtoms partijoms nepriklauso.

Už tokį sprendimą R. Lazutka jau buvo kritikavęs Vyriausybės vadovą, panašią žinutę turi ir I. Šimonytei.

„Man atrodo, kad tai nėra gerai. Tikrai dėl I. Šimonytės, kurią gerbiu, buvom kolegos universiteto taryboje, bet kodėl nestoti į partiją, jei su ja iš esmės esi jau 10 metų? Kodėl nestoti? Matyt, yra paaiškinimai“, – laidoje sakė jis.

Ekonomistas, kad ir atsisakęs LSDP kvietimo, tikino suprantantis, kodėl tai buvo daroma.

„Socdemų aš irgi negaliu smerkti, kad jie mane tokiu keliu pakvietė. Todėl, kad jei vieni žaidžia tokiomis taisyklėmis, tai jei kiti nežais – pralaimės. (…) Nenoriu moralizuoti kaip kas elgiasi, jie patys apsisprendžia. Bet dėl savęs, pradžioje aš pakankamai gerai nesusimasčiau, bet visada man tas kirbėjo klausimas.

Kai mane kviesdavo į viceministro, ministro postus kai kurios mažesnės partijos, bet visada man atrodydavo – kaip aš taip galiu daryti, jei nesu partijos narys“, – savo nuomone dalijosi laidos pašnekovas.

Sutrikęs R. Lazutka buvo ir patekęs į aukštą LSDP sąrašo poziciją.

„Kada patekau į tą sąrašą gana aukštai, tai tų „kaimynų“, aš nelabai žinau, ne kaip žmonių, bet ir jų įsitikinimų svarbiausiais klausimais: finansų, ekonomikos, socialinės politikos. Aš nežinau gerai jų požiūrio, bet reikės kartu dirbti.

O ypatingai tai, kad nebus gražu kitų partijos narių atžvilgiu. Nes žmonės dirba, pradeda karjerą nuo apačios, prisideda prie partijos gyvenimo, o čia ateina žmogus iš šalies ir užima jo vietą“, – savo apsisprendimo motyvus laidoje aiškino ekonomistas R. Lazutka.

Pašnekovas teigė, kad pernelyg buvo Seimo nariu nesureikšmino, nes netiki, kad vienas politikas per 4 metų kadenciją gali nuversti kalnus.

„Bet mes žinome, kaip yra iš tiesų – vieno balso persvara, kada būna priimamas sprendimas. Svarbiau turėti partiją, grupę žmonių, su kuriais būtum vienminčiai“, – aiškino jis.

Ekonomistas pasakojo, kad jam LSDP pasiūlė rinkimuose dalyvauti Vilniaus Fabijoniškų rajone. Tačiau jis nežinojo, ką jiems pasakyti.

„Man tas šiaip nėra labai suprantama – vienmandatės rinkimuose, kam jos reikalingos? Fabijoniškių žmonės manęs, tarkime, paklaus – ką aš padarysiu dėl jų. Tai ką, aš jiems pažadėsiu, kad priimsime specialų Fabijoniškių įstatymą?“ – kalbėjo ekonomistas.

R. Lazutka sakė suprantantis, kad į Seimo posėdžių salę būtų atnešęs daugiau diskusijų apie ekonomiką.

„Aš taip ir pagalvojau, tai buvo vienas iš argumentų „už“. Tikrai socdemų partija keičiasi, matome tai. (…) Tas naudingumas irgi gal mano puikybė, bet buvo skaičiuojama ir tai, kad jei rodausi žiniasklaidoje, tai gal galiu pritraukti balsų. (…) O dėl ekspertinių žinių, tai juk Seimas gali pasisemti tų ekspertinių žinių ne tik iš savo narių“, – sakė ekonomistas.

Gintautas Paluckas

R. Lazutka teigė, kad jam nepatiko derinti pozicijas su valdžios atstovais, kai dirba Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėju.

„Kai ten nueini, savo asmeninę nuomonę turi labai stipriai derinti su partija, vado, premjero ar ministro. O universitete, mano laimei, dar nebuvo taip, kad mano laisvę varžytų“, – prisiminė jis.

Pats pašnekovas svarstė, kad yra individualistas, tad kolektyvinėse veiklose savęs neįsivaizduoja.

„Yra labai sunku apsispręsti. Nors mane labai daug kas prirašo prie tų kairiųjų. Bet matyt, kad esu ir individualistas, man sunku, kai nesutinka su mano nuomone. Todėl kolektyvinėse veiklose sunku būtų. Kita vertus, kada kritikuoji, matyt, kad derėtų stoti į partijas“, – kalbėjo R. Lazutka.

Ekonomistas teigė, kad kai paskelbė, kad dalyvaus rinkimuose, gyvenimas kiek pasikeitė.

„Dalis žmonių pasipiktino. Vienas feisbuko draugas taip griežtai pasakė, kad „nedrįsk, neteršk savo vardo“, nors buvo mano gerbėjas. Bet čia yra politinės sistemos liga“, – įžvalgomis dalijosi ekonomistas R. Lazutka.

„Man nėra patrauklus kasdienis Seimo nario darbas. Mane kalbino tam darbui, nes jei LSDP gautų valdžią, reikėtų komitetuose žmonių“, – kvietimą dalyvauti rinkimuose atsiminė jis.

Delfi primena, kad R. Lazutkos vietą LSDP sąraše užėmė Švietimo ekspertė ir konsultantė Vilija Targamadzė.