Skautas Aivaras Kavaliauskas mostelėjęs į „laivo denį“ sako, kad čia yra viskas, ko reikia formuoti patriotiškumą: Lietuvos vėliava, pagarba jai.

Maistą ruošė lauko sąlygomis

Patriotiškai nusiteikę vaikai, kaip ir dera skautams, gyvena palapinėse, mokosi savarankiškumo, žino kaip gamtoje išgyventi, vieni kitus vadina broliais ir sesėmis, o dirba stovykloje savanoriai, todėl tai kone pigiausia stovykla vaikams prie jūros. Šešios dienos kainuoja nuo 20 iki 80 eurų.

„Čiko riko, čiko riko maistas mums labai patiko“, – skandavo choru mažieji skautai.

Kad būtų pigiau ir skautiška maistas vaikams čia buvo gaminamas lauke, bet tai užkliuvo maisto produktų inspektoriams. Jie patikrino stovyklą ir konstatavo, kad skautai maitinami neturint tokiai veiklai leidimo. Ir dar – antisanitarinėmis sąlygomis. Puodai ir keptuvės rastos ant žemės, maisto produktai dėžėse, o šaldytuvas per mažas ir praviras.

„Maistas ruošiamas lauko sąlygomis, indai plaunami dubenyse, vanduo neaiškios kilmės, atvežtas 19 litrų talpose. Personalas nei sveikatos patikros, nei higienos žinių atestavimo pažymėjimų nepateikė“, – vardijo pažeidimus Maisto produktų inspektorė Rita Viskantienė.

Tokią situaciją inspektoriai pavadino kritine, nurodė, kad tai kelia pavojų vaikų sveikatai, tačiau stovyklautojai atkerta, kad inspektorių reikalavimai iškreipia skautų idėją.



Išimčių niekam netaikoma

„Nors žolė nupjauta, nesvarbu – liepė, kad būtų sudėtos grindys“, – stebėjosi skautas Aivaras Kavaliauskas.

Skautiška virtuvė, stovyklos organizatorių teigimu, – mobili.

„Mes ne restoranas, bet etiketo laikomės: rankos plaunamos, virėjai užsideda specialią aprangą, indai valomi, prižiūrimi“, – vardijo priemones stovyklos viršininkas Klaidas Paškevičius.

Stovyklos vadovė Neringa Zdanavičienė įsitikinusi, kad tokie sprendimai pažemina pačios skautijos ir skautų tikslą.

„Vaikai yra mokomi patys išgyventi tokiomis sąlygomis, gamintis maistą, gyventi palapinėse. O Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba vadovaujasi tik įstatymais“, – sakė ji.

Pagal įstatymą, anot tikrintųjų, išimčių netaikoma niekam. „Nėra išimčių. Vaikai sportuoja, reiktų suderinti valgiaraštį, į tai turi būti atsižvelgta. Esminiai higienos reikalavimai, kurie keliami ir personalui – privalomi“, – nenuolaidžiavo R. Viskantienė.

Uždraudė stovykloje gaminti maistą

Maisto produktų inspektoriai ėmėsi pačių griežčiausių priemonių – uždraudė stovykloje gaminti maistą, o pažeidimus nurodė pašalinti.

„Pagal jų rekomendacijas dabar viskas yra įvykdyta: maistas tiekiamas, atvežamas. Dėl vandens pasakyta melagingai – tikrai jo niekada netrūksta“, – aiškino N. Zdanavičienė.

Stovyklautojai sako, kad lauke gaminamas maistas buvo skanesnis nei kavinės.

Inspektoriai tikrino ir kitas stovyklas, kuriose yra stacionarios virtuvės – pastabų turėjo ir joms.