„Vadovai pareiškė savo politinę valią, kad sankcijos turėtų būti – tai yra labai gerai. Dabar pagal ES procedūras prasideda konkrečių sąrašų ir pavardžių derinimo darbas. Tai bus pirmiausia daroma darbo grupėse, vėliau bus tvirtinama taryboje. Aš prognozuočiau – dėl esamo atostoginio laikotarpio, kuris šiek tiek sujaukė darbą, – (sankcijos - ELTA) galėtų būti įvestos per kelis mėnesius“, – LRT radijui ketvirtadienį teigė šalies vadovo patarėja.

Jos teigimu, tai, kokiam ratui asmenų bus nuspręsta ES mastu taikyti sankcijas, priklausys nuo valstybių narių susitarimo.

„Asmenų skaičius turės būti suderintas tarp visų šalių, kai kurios šalys gali siūlyti skirtingus asmenis. Lietuvos nuomone, tai turėtų būti žmonės, kurie yra atsakingi už brutalumą: OMON-o, Vidaus reikalų ministerijos darbuotojai, tai pat Rinkimų komisijos, kuri, mūsų manymu, falsifikavo rezultatus“, – kalbėjo A. Skaisgirytė, pabrėždama, kad į sankcijų sąrašą galėtų būti įtrauktas ir pats visuomenės pasitikėjimą praradęs Baltarusijos faktinis vadovas Aliaksandras Lukašenka.

G. Nausėdos vyriausioji patarėja taip pat pažymėjo, kad Lietuva Europos Sąjungai galėtų siūlyti Užsienio reikalų ministerijos parengtą nacionalinių sankcijų Baltarusijos režimui sąrašą, kuriame įtraukti 32 asmenys.

„Tai būtų visiškai nuoseklu: tiems žmonėms, kuriems Lietuva taiko (sankcijas – ELTA), siūlyti ir europiniam sąrašui“, – pabrėžė A. Skaisgirytė.

Trečiadienį po neeilinio EVT posėdžio prezidentas G. Nausėda tvirtino, kad ES lyderiai sutartinai pripažino, jog Baltarusijos prezidento rinkimai yra neteisėti.

Pasak jo, ES yra iš esmės apsisprendusi taikyti tikslines sankcijas už rinkimų suklastojimą ir smurtą prieš taikius protestuotojus atsakingiems asmenims.

„Praktiškai ES yra apsisprendusi taikyti tikslines sankcijas tiems Baltarusijos pareigūnams, kurie tiesiogiai prisidėjo prie rinkimų rezultatų klastojimo, prie represijų prieš taikius Baltarusijos žmones“, – trečiadienį Prezidentūroje teigė G. Nausėda.
„Tiems pareigūnams bus pritaikytos sankcijos. Tai bus padaryta jau artimiausioje ateityje“, – pridūrė jis.