Šiandien Vyriausybė apsisprendė kiek pakoreguoti nurodymus, kaip organizuoti renginius. S. Skvernelis tikisi, kad griežtesnių priemonių kol kas nereikės.

„Mes jau turime epidemiologinius rodiklius, pagal kuriuos galėtume drąsiai skelbti ir radikalesnes priemones, tačiau tikrai to nesinori daryti, manome, kad tą vasarišką atsipalaidavimą galbūt pavyks suvaldyti ir tomis priemonėmis, kurios praktiškai kas savaitę yra įvedamos.

Artimiausiu metu ministras pristatys galimus pokyčius kitose srityse. Nesinorėtų kalbėti apie radikalių priemonių naudojimą, pvz., vienokios ar kitokios veiklos sustabdymą“, – sakė jis.

Vertindamas Kauno miesto pasiūlymus dėl epidemiologinės situacijos šiame mieste, jis teigė, kad gali būti, jog šiame mieste bus paskelbtas karantinas konkrečiame sektoriuje.

„Dalis tų pasiūlymų bus adaptuoti šalies mastu. Kauno susirūpinimas yra tikrai laiku, nes tai tampa vienu židiniu. Sprendimas teisiškai labai paprastas: Kauno m. savivaldybės administracija, jeigu kreipsis į sveikatos apsaugos ministrą, ir ministerija kartu su Kauno m. savivaldybės administracija – į Vyriausybę, Vyriausybė gali priimti sprendimą (tikrai mes tam neprieštarausime), kad Kauno mieste būtų įvestas karantinas tame sektoriuje. (...) Kaip pavyzdys – viešojo maitinimo. Ir tada būtų galima pritaikyti dar griežtesnes priemones, nei yra rekomenduojama“, – sakė premjeras.

„Tikiuosi, kad po vasariško atsipalaidavimo susiimsime“, – tikėjosi Vyriausybės vadovas.

Pridūrė, kad kol kas dabartinė situacija gerai nenuteikia.

„Manau, kad artimiausiomis dienomis operacijų vadovas priims sprendimą (komitete mes tai apsvarstysime) dėl apsaugos priemonių privalomo dėvėjimo renginiuose viešose vietose. Kol kas tikimės, kad priemonių pakaks, tačiau, žinoma, matysime, koks bus rugsėjis, su kokiais skaičiais pasitiksime jį. Didelio optimizmo kol kas iš mūsų visų elgesio aš nematau“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė, kad svarstoma ir dėl kai kurių naktinių klubų darbo laiko.

„Toks svarstymas vyksta. Bet apie tai bus kalbamasi su sektoriaus atstovais, naudojama praktika kitų šalių. Tokių svarstymų yra“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Delfi primena, kad antradienį Kauno miestas pats Vyriausybei pasiūlė miesto maitinimo įstaigose ir renginiuose įvesti papildomų ribojimų, siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą. Kaip antradienio vakarą pranešė savivaldybė, pasiūlymai – įvesti darbo laiko ribojimus ir atstumus viešose įstaigose.

Naujos taisyklės ir renginių organizatoriams

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje buvo dar kartą pakeistas ekstremalios situacijos apibrėžimas. Šį kartą koreguotos renginių organizavimo sąlygos, apibrėžtas bilietų pardavimo procesas.

Nuo rugsėjo renginiuose dalyvių skaičius nebus ribojamas, tačiau Vyriausybė siūlo, kad bilietai būtų parduodami tik internetu arba užtikrinama dalyvių registracija elektroniniu būdu.

„Jei renginio organizatoriai to užtikrinti negali, renginyje leidžiama dalyvauti ne daugiau kaip 300 žiūrovų ir (ar) dalyvių (neįskaičiuojant atlikėjų, sportininkų, dalyvaujančių aukšto meistriškumo sporto varžybose, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo specialistų, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktorių, teisėjų, antidopingo pareigūnų, organizatorių ir aptarnaujančiojo personalo)“, – rašoma dokumente.

Toks siūlymas įrašytas į trečiadienį ministrų kabinete apsvarstytą nutarimo projektą. Jam Vyriausybė pritarė bendru sutarimu, ši tvarka įsigalios rugsėjo 1-ąją.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį Delfi sakė, kad taip būtų palengvinamas epidemiologų, kuriems tenka surasti renginyje dalyvavusius asmenis, darbas.

Šiuo metu renginiuose lauke gali būti ne daugiau nei 1 tūkst. žmonių, o renginiuose uždarose vietose – ne daugiau kaip 600 žmonių.

Tarp dalyvių renginiuose lauke turi būti išlaikomas mažiausiai metro atstumas, o renginiuose uždarose erdvėse – dviejų metrų atstumas arba dėvimos kaukės.