Iš 334 izoliuotis turinčių asmenų, kuriems patvirtinta lengva COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) forma ir kurių sveikatos būklė leidžia juos gydyti ambulatoriškai, kurių izoliavimo vieta namuose ar kitoje gyvenamojoje aplinkoje, NVSC patikrino 66 asmenis.

Iš 515 asmenų, įtariamų, kad serga, bei asmenų, turėjusių sąlytį su sergančiuoju COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), kurių izoliavimo vieta namuose ar kitoje gyvenamojoje aplinkoje, NVSC patikrino 116 asmenų.

Tikrinimai pradėti sveikatos apsaugos ministro sprendimu.

Jei izoliuotis turinčio asmens nebūtų nurodytoje izoliavimosi vietoje, laikoma, kad izoliuotis turintis asmuo galimai pažeidė izoliavimosi reikalavimų laikymąsi ir dėl to teisės aktų nustatyta tvarka būtų pradedamas administracinių nusižengimų tyrimas.

„Kadangi visų izoliuotų asmenų patikrinti nėra galimybės, tikrinami atsitiktinai pasirinkti asmenys. Pastarosios savaitės patikrinimų rezultatai, kuomet pažeidimų dėl saviizoliacijos reikalavimų laikymosi nenustatyta, leidžia džiaugtis atsakingu visuomenės požiūriu, siekiant užkirsti kelią koronaviruso infekcijos plitimui“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vadovas Robertas Petraitis.

Jis priminė, kad izoliacija yra pati svarbiausia priemonė, leidžianti apsisaugoti nuo viruso plitimo grėsmės. Tad visiems – ir suaugusiesiems, ir vaikams dvi savaites rekomenduojama likti namuose, vengti socialinių kontaktų ir stebėti savo sveikatą. Keturiolikos dienų laikotarpis nustatytas, atsižvelgus, kad per tokį laiką nuo infekcinės ligos sukėlėjo patekimo į organizmą pradžios pasireiškia arba nepasireiškia simptomai, būdingi koronavirusinei infekcijai, t. y. karščiavimas, dusulys, kvėpavimo sutrikimai, kosulys ir kita.

Kaip saviizoliacijos laikosi asmenys, grįžę ar atvykę iš užsienio valstybių, kontroliuoja policija ir savivaldybių administracijos.