Vienas šių darbuotojų, Tomašas I., buvo sučiuptas su įkalčiais: jo darbo spintelėje rasti pavogti net aštuoni mobiliojo ryšio telefonai. Dar du telefonus pareigūnai surado jaunuolio namuose – pavogtas siuntas jis slėpė savo miegamajame po lova.

Tačiau vertingus Lietuvos pašto klientų siuntinius vogęs vilnietis išvengė baudžiamosios atsakomybės – Vilniaus miesto apylinkės teismas patenkino pirmą kartą baudžiamojon atsakomybėn patraukto Tomašo I. prašymą ir jį atleido nuo atsakomybės pagal laidavimą. Už kaltinamąjį laiduoti sutiko jo tėvas.

„Visos kaltinamąjį charakterizuojančios aplinkybės leidžia pagrįstai manyti, kad dalyvavimas baudžiamajame procese jam padarė pakankamą poveikį, – kaltinamasis laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų“, – nutaręs nutraukti baudžiamąją bylą teismas pažymėjo, kad tėvas tinkamai sugebės prižiūrėti sūnų bei daryti teigiamą įtaką. Be to, anot teismo, tarp tėvo ir sūnaus yra glaudus ryšys, jie gyvena kartu bei kasdien bendrauja, sūnus klauso tėvo patarimų.

Lietuvos pašto klientų siuntas vogusiam Tomašui I. nustatytas vienų metų laidavimo laikotarpis, teismas jo tėvui neskyrė užstato. Tačiau teisėjas Miroslavas Gvozdovičius nutarė, kad dabar jau buvęs pašto darbuotojas savo darbdaviui per šešis mėnesius privalės atlyginti padarytą žalą – daugiau kaip 433 eurus. Šią sumą sudarė pavogtų registruotų siuntų priskaičiuotas importo mokestis.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar praėjusių metų liepą Tomašas I. savo darbo vietoje pagrobė vienuolika siuntų – vienoje jų buvo daugiau kaip 160 Eur kainavęs mados namų „Burberry“ megztinis, o dešimtyje – klientų užsakyti mobiliojo ryšio telefonai. Daugelis šių prekių užsakytos iš Kinijos elektroninės prekybos milžinės „AliExpress“ – kai kuriems klientams kompanija net sugrąžino pinigus už taip ir negautas prekes.

Lietuvos pašto Saugos ir prevencijos departamento ekspertas pareigūnams nurodė, kad Vilniaus logistikos centre, kur atliekamas iš užsienio gautų siuntų paskirstymas bei išmuitinimas, dar praėjusių metų balandžio mėnesį pradėta fiksuoti, jog įmonės klientai negauna savo užsakytų siuntų.

„Saugos departamentas dėl dingusių siuntų pradėjo vidinį tyrimą, nes kiekvieną savaitę dingdavo po 1 ar 2 siuntas, bet vieną pirmadienį muitinės deklarantai pranešė, kad savaitgalį užfiksuotas stambus prekių iš logistikos centro dingimas, – dingo ne mažiau kaip 15 siuntų, kuriose buvo mobiliojo ryšio telefonai ir kiti elektronikos prietaisai, – sakė liudytoju apklaustas Lietuvos pašto darbuotojas. – Pradėję tyrimą, išsiaiškinome, kad išmuitintos prekės dingo tuomet, kai dirbo skirstytojas Tomašas I., – jis paskutinis turėjo galimybę pavogti prietaisus, nes skirstė išmuitintas siuntas.“

Pasak Saugos ir prevencijos departamento eksperto, kilus įtarimui, kad darbuotojas galėjo pagrobti išmuitintus telefonus ir kitus techninius įrenginius, buvo patikrinta jo darbinė persirengimo spintelė.

„Atrakinę ją atsarginiu raktu pastebėjome spintelės dugne gulinčią mėlynos spalvos sportinę rankinę, kurios viduje radome 8 mobiliojo ryšio telefonus su dėžutėmis“, – sakė liudytoju apklaustas pašto darbuotojas.

Jis pažymėjo, kad Tomašas I. taip pat galėjo įvykdyti ir kitas vagystes, tačiau tokių duomenų negalėjo pagrįsti įrodymais.

Apie įvykdytas vagystes Lietuvos paštas informavo policijos pareigūnus, o kai šie atliko kratą Tomašo I. namuose, surado dar dvi siuntas su pavogtais mobiliojo ryšio aparatais. Šios kratos metu taip pat buvo rastos ir tuščios keturių telefono aparatų dėžutės.

Kaip pažymėjo Lietuvos paštas, Logistikos centre dirbęs skirstytojas padarė daugiau kaip 1,1 tūkst. Eur žalą.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Tomašas I. kaltę iš pradžių pripažino iš dalies – esą ne visus siuntinius, dėl kurių yra pateikti kaltinimai, jis pavogė.

Apie aštuonis mėnesius pašte dirbęs jaunas vyras sakė, kad pavogti klientų siuntinius pasiūlė kolega, – tą patį vakarą esą abu ir pasisavino svetimas siuntas.

„Dėžutės, kurias paėmiau, buvo supakuotos, jų neatidariau ir netikrinau, atsirinkau pažiūrėjęs pagal dėžutės aprašymą, o, kokius daiktus pavogė kolega, pasakyti negaliu – man atrodo, kad jis pasiėmė nuo lentynos 4 dėžutes, bet kas buvo jų viduje, nežinau“, – Tomašas I. tikino, kad tai buvo vienintelis kartas, kai jis pavogė siuntas.

Be to, jis pripažino, kad rinkosi tik brangiausiai įvertintas siuntas, o jose buvusius mobiliuosius telefonus vėliau būtų pardavęs. Kitų daiktų, anot jo, vogti neapsimokėjo, nes jie yra mažos vertės.

Tomašas I. taip pat pripažino, kad pavogė ir mados namų „Burberry“ megztinį, tačiau esą šis jam buvo per mažo dydžio, todėl taip ir liko kaboti persirengimo kabinoje.

Kaip buvo įvykdyta vagystė, anot jo, niekas nematė, nes toje vietoje nėra įrengtos vaizdo kameros.

„Tikrai labai nuoširdžiai gailiuosi, kad taip neatsakingai pasielgiau, – daugiau niekada nevogsiu“, – aiškino su įkalčiais įkliuvęs dabar jau buvęs pašto darbuotojas.

Lietuvos paštas policijai nurodė, kad tą savaitgalį pavogta net 20 siuntų, kuriose – laikrodžiai, elektroniniai navigatoriai, išmaniosios apyrankės ir kt. Dėl galimų vagysčių tyrimas buvo pradėtas ir kito darbuotojo atžvilgiu.