Ministro teigimu, Baltarusija karinės grėsmės Lietuvai šiuo metu nekelia, tačiau Lietuva kartu su NATO sąjungininkais atidžiai stebi karinį judėjimą Baltarusijoje.

„Atidžiai stebime situaciją Baltarusijoje. Galiu patvirtinti vakar Baltarusijos paskelbtą informaciją apie šiandien prasidedančias pratybas netoli sienos su Lietuva ir Lenkija. Tai neplaninės pratybos. Kaimyninės šalys apie jas iš anksto informuotos nebuvo“, – BNS atsiųstame komentare teigė ministras.

„Tačiau šiandien karinės grėsmės iš Baltarusijos nematome. Tai pratybos, nors ir neplaninės, kurių metu vykdomos standartinės, įprastos procedūros. Atidžiai stebime karinį judėjimą Baltarusijoje, tikriname faktus, nuolat palaikome ryšį su NATO sąjungininkais, kaip ir iki šiol“, – teigė R. Karoblis.

Ministro vertinimu, Baltarusija tokiu būdu siekia teisinti savo veiksmus šalies viduje tariama išorės grėsme.

„Vertinant situaciją bendrai, matome eskalacinį veiksmų pobūdį iš Baltarusijos pusės ir siekį plėtoti naratyvą apie neva kylančias išorės grėsmes“, – teigė jis.

Ministro vertinimu, Minsko kuriamas naratyvas „yra ieškojimas kaltų ir bandymas pateisinti savo veiksmus Baltarusijos žmonių ir tarptautinės bendruomenės akyse“.

„Nei Lietuva, nei NATO Baltarusijai karinių grėsmių nekelia. Visos pratybos ir bet koks užsienio pajėgų dislokavimas Lietuvoje yra atgrasymo ir gynybos tikslais“, – sakė R. Karoblis.

Baltarusijoje vykstant masiniams protestams prieš A. Lukašenkos režimą, šis sekmadienį perspėjo apie NATO grėsmę, o gynybos ministerija pranešė, kad pirmadienį prasidės pratybos greta Lietuvos sienos.