„Prezidentas yra apsisprendęs keltis į Turniškes, tačiau kaip ir minėjau, tą didelį ir labai seniai statytą pastatą pritaikyti prezidento rezidencijai“, – kalbėjo Prezidentūros atstovas.

Prezidento rezidencijos remontui iš biudžeto yra skirta 360 tūkst. eurų. Statybos darbai prasidės tik kitais metais, tad reikės naujo finansavimo, šios sumos nepakaks.

„Šiais metais yra planuojama, kad skirtos lėšos bus panaudojamos būtent projektavimo darbams, o jau statybos, atnaujinimo darbai galėtų vykti kitais metais“, – sakė A. Bubnelis.

Kiek tiksliai vyks remontas ir kiek reikės papildomų pinigų, Prezidentūra dar nežino. Kol kas tuščia prezidento rezidencija jau antrus metus stovi tokia, kokią ją paliko kadenciją baigusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

Prieš apsigyvendama Turniškėse remonto norėjo ir D.Grybauskaitė. Ypač jai nepatiko Laimos Paksienės interjero sprendimai. Nors Paksai ten taip ir nespėjo apsigyventi.

Archyviniuose LNK žinių kadruose – po Turniškėse esančią rezidenciją žurnalistus vedžiojusi L. Paksienė pasakojo, kad viską planavo tikėdamasi ten būti dar devynerius metus.

„Devyniems metams mes įsikelsime čia, nežinau, kaip man kitaip paaiškinti jums“, – tada kalbėjo Rolando Pakso žmona.

„Kolonas nuimsime, yra baldų kolekcija nesuderintų, kurių dalį reikės tiesiog patraukti, gal išvežti, jų ten tiesiog per daug“, – 2009 metais kalbėjo D. Grybauskaitė.

G. Nausėda Turniškėse yra numatęs esminį remontą – planuojama gyvenamas patalpas įrengti tik antrame aukšte. O visas pirmojo aukšto sienas išgriauti ir įrengti didelę erdvę, kurioje G. Nausėda priimtų kitų šalių lyderius.

„Ypatingai artimai bendraujančių šalių vadovai vienas kitą pakviečia ir į savo rezidencijas“, – kalbėjo A. Bubnelis.

Iš viso Prezidentūrai Turniškėse priklauso trys rezidencijos. O naudojama – tik viena. Joje yra įsikūręs Valdas Adamkus su žmona.

Rezidencija, kurioje gyvena Algirdas Brazauskas su žmona yra tuščia jau trejus metus. Po to kai su antstolių pagalba iškraustyta Kristina Brazauskienė. Dar viena rezidencija Turniškėse priklauso Vyriausybei. Prieš dešimtmetį ji buvo suremontuota už pusantro milijono eurų. Bet ir ji tuščia, nes premjeras Saulius Skvernelis su šeima pasiliko savo name.

Vien šios rezidencijos išlaikymas mokesčių mokėtojams kainuoja maždaug 10 tūkstančių eurų per metus.

Prezidentą G. Nausėdą keltis į Turniškes ragino ir Vadovybės apsaugos departamentas (VAD). Jis pranešė, kad kalvų apsuptame name nėra įmanoma užtikrinti maksimalaus saugumo. Pirmomis savaitėmis po rinkimų pareigūnai prie G. Nausėdos namo buvo įsikūrę automobiliuose.

Dabar prie G. Nausėdos ir S. Skvernelio namų pareigūnams pastatyti specialūs konteineriai. O Turniškės, į kurias Lietuvos vadovai nenori keltis, apsauga vis stiprinama: teritorija iš naujo aptverta, įrengta moderni saugumo įranga.

Turniškėse dirbantys pareigūnai juokauja, kad saugo V. Adamkų šeima ir Turniškių paukštelius.