Jis pastebi, kad šiuo metu realių prieglobsčio prašymų yra „tik keli“, tačiau svarstomi „įvairiausi scenarijai“, ką daryti, jei pabėgėlių skaičius drastiškai išaugtų.

„Jei krizė būtų pakankamai didelė, įsijungtų Europos Sąjunga, nes ji turi savo mechanizmus. Kol kas nėra dar tokių skaičių, apie kuriuos reikėtų kalbėti, įtraukti šalis dėl perkėlimo. Bet lygiai taip pat, kaip Lietuva dalyvauja tuose solidarumo mechanizmuose, tai ne tik kad tikėtina, bet taip ir vyktų, kad ES įsijungtų į didesnės humanitarinės krizės sprendimą“, – LRT radijui tvirtino T. Tamulevičius.

Jis viliasi, kad tokių sprendimų neprireiks.

Anot viceministro, prieglobsčio prašyti gali asmenys, jei jie įrodo, kad savo šalyje jiems yra nesaugu ir jie yra persekiojami. Prašymai gali būti nagrinėjami nuo kelių savaičių iki pusmečio ar ilgiau, jei situacija yra sudėtingesnė ir reikia patikrinti daugiau duomenų. Visą šį laiką prieglobsčio prašytojai sprendimo laukia Lietuvoje.

Pasak T. Tamulevičiaus, šiuo metu atvykusiems iš Baltarusijos dėl koronaviruso pandemijos taip pat galioja prievolė izoliuotis dviem savaitėms, jiems izoliacijai yra numatytos įvairios patalpos, įskaitant pasienio kontrolės punkte, Užsieniečių registracijos centre.

Prieš dvi savaites vykusiuose Baltarusijos prezidento rinkimuose Aliaksandrui Lukašenkai lojalūs režimo pareigūnai paskelbė jo triuškinančią pergalę, į gatves protestuoti prieš rinkimų klastojimą, A. Lukašenkos valdymą išėjo tūkstantinės minios. Šimtai protestuotojų sužeisti, areštuota tūkstančiai.