Kaip ketvirtadienį skelbė Vyriausybė, pagal dabar esančius rodiklius, didelė dalis Europos Sąjungos šalių patektų į labiausiai koronaviruso infekcijos (COVID–19 ligos) paveiktų šalių sąrašą,

V. Kasiulevičius rašė, kad žiūrint į paskutinių dviejų savaičių naujus susirgimus kaimyninėje Lenkijoje, pastebima, kad kai kuriuose šalies regionuose situacija dar geresnė nei Lietuvoje.

„Jeigu pažvelgsime į rizikos žemėlapius, tai pamatysime, kad vakar dienos duomenimis COVID–19 rizikos indeksas Palenkės vaivadijoje (Suvalkai) yra mažesnis negu Lietuvoje, tuo tarpu Mazovijos vaivadijoje (Varšuva) jau didesnis“, – rašė jis.

Turistų pamėgtas Gdanskas taip pat nebėra itin saugi vieta keliauti.

„Didžiausias rizikos indeksas kaip ir anksčiau išlieka šalies pietuose – Mažosios Lenkijos vaivadijoje, tačiau matome ir besikeičiančią situaciją Baltijos pajūryje esančioje Pamario vaivadijoje, kur sergančių skaičius per dvi savaites nuo 887 pakilo iki 1374, todėl visai neseniai turistų mylimas Gdanskas jau nebėra tokia saugi vieta keliauti“, – teigė V. Kasiulevičius.

Nors iš pirmos pažiūros situacija Suvalkuose nėra itin grėsminga, tačiau nereikėtų pamiršti vieno aspekto.

„Atrodytų, kad lietuvių turistų apsipirkimai Suvalkuose didesnės rizikos nesukelia, jeigu žmonės nevyksta į Lenkijos gilumą. Tik reikia nepamiršti to fakto, kad didžiausia COVID–19 rizika yra tankiai gyvenamose vietovėse, ypač miestuose. Tos Lenkijos vaivadijos, kur yra didžiausi Lenkijos miestai, kur yra oro uostai, stambūs transporto mazgai, ten naujų COVID–19 atvejų ir daugiausia: Varšuva, Gdynė, Gdanskas. Pietų Lenkijoje koncentruota daug šalies pramonės, kasyklų, todėl Mažosios Lenkijos ir Silezijos vaivadijų miestuose taip pat didelis rizikos rodiklis“, – rašė jis.

Vytautas Kasiulevičius

Pagal tą patį rodiklį vertindamas Vokietijos situaciją, profesorius V. Kasiulevičius rašė, kad rizikingiausi yra oro uostai ir miestai šalia jų.

„Nemažoje dalyje Vokietijos teritorijos COVID–19 rizikos indeksas yra netgi mažesnis negu Lietuvos, bet kaip patekti į šalį aplenkiant didesnę riziką, jeigu vienintelis realus kelias yra oro uostai miestuose, kur rizika daug didesnė? Na, dar galima keltu“, – rašė jis.

Italijoje, anot profesoriaus, koronaviruso statistika „nežiba“ trijuose regionuose.

„Italijoje COVID–19 rizikos indekso lyderiai yra Ligurijos, Venecijos ir Sicilijos regionai“, – feisbuke trečiadienį rašė jis.

Delfi primena, kad per ketvirtadienį Lietuvoje buvo patvirtinti nauji 22 koronaviruso atvejai.