Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Arvydas Anušauskas kreipėsi į Seimo valdybą, prašydamas sudaryti grupę žmonių, kuri galėtų nuvykti į Baltarusiją ir tarpininkauti, stebėti padėtį šioje šalyje.

Seimo valdyba kreipėsi į tris Seimo komitetus: Užsienio reikalų, Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Žmogaus teisių, prašydama iki antradienio suformuoti delegaciją ir vizito darbotvarkę.

„Tikiuosi, kad antradienį surengtume valdybos posėdį. Ir tada būtų aišku, kas vyksta ir kokiu tikslu“, – penktadienio rytą Seimo valdybos posėdyje sakė parlamento vadovas Viktoras Pranckietis.

Parlamentaras Gediminas Kirkilas pabrėžė, kad itin svarbu aiški darbotvarkė.

„Reikia labai stipriai apsvarstyti darbotvarkę ir kur yra važiuojama. Ar to diktatorius nepanaudos, nesakys, kad mes čia kišamės, ar panašiai. Čia yra daugybė niuansų“, – posėdyje sakė Užsienio reikalų komiteto vadovas G. Kirkilas.

TS–LKD atstovas Žygimantas Pavilionis teigė, kad dabartinis planas yra vizitą daryti kartu su Ukrainos ir Lenkijos parlamentarais.

Delfi primena, kad Baltarusiją nuo pat sekmadienio nakties krečia protestai. Opozicija sekmadienį įvykusius Prezidento rinkimus, kuriuos, anot valdžios, laimėjo Aliaksandras Lukašenka, paskelbė neteisėtais.

Seimas kitą antradienį rengs neeilinę sesiją, joje, tikėtina, bus priimta rezoliucija, kuri Baltarusijos rinkimus paskelbs neteisėtais.

TS–LKD penktadienio rytą skelbė, kad kartu su Ž. Pavilioniu, tokioje Seimo narių delegacijoje į Baltarusijos Respubliką ketintų vykti Seimo nariai: Ingrida Šimonytė, Emanuelis Zingeris, Tomas Tomilinas, Gintaras Vaičekauskas, Valerijus Simulik, Laurynas Kasčiūnas, Rasa Budbergytė, Aušrinė Armonaitė.

Seimo narių delegacijai vadovautų Gediminui Kirkilas, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas.

Po vizito Baltarusijoje delegacijai būtų privaloma ir 14 dienų saviizoliacija.