„Prezidentas Nausėda neatmeta tiesioginio ryšio galimybės, jei tam bus tam tikros sąlygos. Kontaktai per ambasadą yra natūralūs, diplomatiniai kontaktai, kurie yra nusistovėję, kurie paprastai veikia labai gerai. Tačiau, reikalui esant, galimas ir tiesioginis kontaktas“, – LRT radijui teigė patarėja.

Kartu ji patvirtino, kad po to, kai Lietuvos prezidentas, siekiant spręsti krizę Baltarusijoje, pasiūlė įkurti nacionalinę tarybą iš Baltarusijos valdžios ir pilietinės visuomenės atstovų, atsako iš oficialaus Minsko nebuvo.

„Kol kas laukiama atsako“, – pripažino A.Skaisgirytė.

Kaip trečiadienį teigė G. Nausėda, trijų punktų planą jis derino su Latvijos bei Lenkijos lyderiais. Pasak jo, tai galėtų tapti pagrindu stabilizuojant situaciją Baltarusijoje.

Šiame plane siūloma Baltarusijos valdžiai nutraukti smurtą prieš piliečius, paleisti suimtuosius ir atnaujinti dialogą su visuomene.

„Pirma, Baltarusijos valdžios institucijos nutraukia prievartos naudojimą prieš savo piliečius ir deeskaluoja situaciją. Antra, Baltarusijos valdžia paleidžia suimtuosius, kurie skaičiuojami tūkstančiais, visus protesto dalyvius, kurie iki šiol patyrė represijas.

Trečias punktas, Baltarusijos institucijos atnaujina dialogą su savo pilietine visuomene. Tinkamas sprendimas šia kryptimi galėtų būti tam tikros nacionalinės tarybos formavimas iš valdžios ir pilietinis visuomenės atstovų, kurios tikslas būtų ieškoti sprendimų išeiti iš krizės“, – trečiadienį kalbėjo prezidentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)