Į spaudos konferenciją kiek pavėlavęs šalies vadovas teigė, kad užtruko dėl pokalbio su Latvijos prezidentu. Jis spaudos konferencijoje pristatė 3 punktų planą, kuris galėtų išspręsti situaciją Baltarusijoje.

„Turiu konstatuoti, kad situacija Baltarusijoje ir toliau lieka kelianti didelį nerimą, toliau liejasi kraujas, persekiojami žmonės, į kalėjimus sodinami žurnalistai. Ir mes, kaip kaimynai, kartu su kitomis regiono valstybėmis, ieškome būdo kaip išspręsti šią krizę“, – sakė jis.

„Noriu pateikti 3 punktų planą, kuris galėtų tapti preliudija regiono prezidentų tarpininkavimui sprendžiant politinę krizę Baltarusijoje“, – sakė šalies vadovas.

„Pirma – Baltarusijos valdžios institucijos nutraukia prievartos naudojimą prieš savo piliečius bei deeskaluoja situaciją. Antra – Baltarusijos valdžia paleidžia suimtuosius, kurių jau skaičiuojama tūkstančiais. Ir trečias punktas – Baltarusija atnaujina dialogą su savo pilietine visuomene“, -sakė G. Nausėda.

Kartu šalies vadovas teigė, kad tinkamas dialogo pagrindas galėtų būti nacionalinės tarybos formavimas iš valdžios ir pilietinės visuomenės atstovų.

„Jo priedermė būtų ieškoti sprendimų ir išeiti iš krizės“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Jeigu šie punktai būtų tinkami diskusijai pradėti, tiek Latvijos prezidentas, tiek Lenkijos, žiūri palankiai į šią iniciatyvą ir sutiktų tarpini kauti kartu su manimi deeskaluojant šią situaciją“, – sakė G. Nausėda.

Jis teigė, kad problemą pradeda spręsti taikiuoju būdu. Tačiau yra ir kitas variantas.

„Manau, kad toks ir turėtų būti mūsų veikimo būdas – pradėti nuo sprendimo paieškos būdų tuo taikiuoju būdu, ir stengtis, kad problema būtų išspręsta mažiausiai skausmingu būdu. Tačiau, jeigu ši iniciatyva būtų sutikta neigiamai, taip gali atsitikti, be abejo lieka visos kitos alternatyvos, apie kurias šiuo metu ir Lietuvoje, ir ES yra diskutuojama. Čia kalbu ir apie sankcijas – tiek ES, tiek nacionaliniu lygiu“, – sakė G. Nausėda.

Jis dar kartą pabrėžė, kad pirmiausia yra išbandoma taiki situacijos sprendimo alternatyva. Ir vėliau, prireikus, bus prieinama prie kitų.

Sankcijų tikimasi Europos lygiu

Šalies vadovas teigė, kad visų pirma tikimasi sankcijų Baltarusijai Europos mastu.

„Pirmiausia turėtume siekti bendrų ES sankcijų, tačiau būkime realistais. Tačiau būkime realistais, tas procesas nėra labai spartus, ir jo baigtis irgi nėra žinoma. Galiu paminėti, kad vakarykštis pokalbis su Europos Vadovų Tarybos prezidentu Charlesu Micheliu jau davė rezultatą, ir jis minėjo, kaip vieną greičiausių sprendimų, kurį gali inicijuoti – Užsienio reikalų ministrų konferenciją, kuri įvyks penktadienį.

Ten bus svarstomas sankcijų klausimas, tačiau sprendimas dėl sankcijų gali būti ir nepriimtas. O net, jei bus priimtas, dar užtruks, kol jis bus galutinai patvirtintas“, – teigė G. Nausėda.

„Jeigu sankcijos Europos lygiu nebūtų patvirtintas, lieka kitas būdas – taikyti nacionalines sankcijas. Tačiau patys puikiai suvokiama, kad jų poveikis būtų kur kas mažesnio masto. Ir dar vienas dalykas, sankcijos yra poveikio priemonė, tačiau stipriai abejotina, ar sankcijų taikymas gali operatyviai nutraukti kraujo praliejimą, kuris vyksta šiuo metu“, – sakė G. Nausėda.

Delfi primena, kad Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai lojalūs režimo pareigūnai pirmadienį paskelbė, esą jis rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai.

Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje tris naktis vyko protesto akcijos. Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.