„Šiandien Baltarusijoje mes matome tikrą karą, kurį A. Lukašenka pradėjo prieš taikius žmones. Net dabar turime daug baisių žinių iš kalėjimų - apie taikių protestuotojų kankinimus. (…) Turime daug baisių žinių apie žmones, kurie dalyvavo taikiuose protestuose, ir vis dar negrįžta namo. Artimieji mus atakuoja pagalbos prašymais. Tai yra labai baisi situacija“, - sakė O. Karač, atvykusi į Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdį, kuriame buvo susitinkama su Baltarusijos opozicijos atstovais.

Opozicionierė minėjo apie dešimt tūkstančių žmonių, kurie buvo sumušti, kankinami protestus, kelis šimtus žmonių, kurie patyrė rimtus sužalojimus. Ji teigė esanti įsitikinusi, kad yra ne viena auka.

„Matome daug kraujo Baltarusijos gatvėse, bet baltarusiai neatsitraukia. Dabar turime informacijos apie streikus Baltarusijos kalėjimuose, gamyklose, decentralizuotas protesto akcijas visur - ne tik Minske, bet ir mažuose miestuose, kaimuose“, - pasakojo O. Karač.

Opozicionierės vertinimu, Baltarusijoje yra rimtų sisteminių problemų, jas lydi ekonominės problemos. Ji pasakojo, kad žmonės Baltarusijoje susiduria su problemomis išsigryninti pinigų arba pasikeisti valiutą.

„Turime problemų kaip išsiimti pinigų iš bankomato. Turime limitus vienai transakcijai, tai yra maždaug 120 Baltarusijos rublių, kas būtų 50-60 eurų. Turime problemų dėl valiutos keitimo. Ir Baltarusijoje dar vis turime eiles prie bankomatų ir bankų išsiimti pinigų“, - pasakojo O. Karač.

Lukašenkos nelaiko legitimiu vadovu

Opozicionierė nelaiko A. Lukašenkos legitimiu šalies vadovu.

„Tai yra Baltarusijos okupacija, karas, ir dabar mes turime tik vieną legitimią prezidentę - S. Cichanouskają“, - sakė O. Karač.

Ji teigė nenusivylusi S. Cichanouskajos sprendimu palikti šalį.

„S. Cichanouvskaja buvo vilties simbolis visiems baltarusiams. (...) Džiaugiuosi, kad ji saugioje vietoje su savo vaikais. Dabar ji turi daugiau galimybių kalbėti apie tikrąją situaciją Baltarusijoje“, - sakė O. Karač.

Moteris teigė tikinti, kad dar sulauksime žinios, kad S. Cichanouskaja tęs kovą už Baltarusijos laisvę ir demokratiją.

Paklausta, ko tikisi iš Lietuvos, opozicionierė prašė padėti ir būti tarpininke, kiek tai yra įmanoma, taikaus galios perėjimo etape Baltarusijoje.

Komitetas nepripažįsta rinkimų Baltarusijoje oficialiais

Kaip jau skelbta, Seimo Užsienio reikalų komitetas bendru sutarimu patvirtino, kad nepripažįsta rinkimų Baltarusijoje kaip oficialių, ir pirmą kartą Lietuvos istorijoje pareiškė, kad nelaiko A. Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu.

„Tai buvo padaryta visų partijų pritarimu. Atitinkamai kreipsimės į kitų demokratinių šalių parlamentus, siekdami, kad ir jie priimtų panašią poziciją, ir kartu su ES reikalausime naujų rinkimų“, - sakė komiteto narys Žygimantas Pavilionis.

Komitetas paragino Vyriausybę kartu su ES, bet ir nacionaliniu lygiu, sudaryti sąrašą žmonių, kuriems bus taikomos individualios sankcijos, bei skatina ES priimti globalų Magnickio aktą, bei teikti tiesioginę paramą piliečiams, kurie šiuo metu kovoja už konstitucinių ir demokratinių principų įgyvendinimą, ir apriboti bet kokią finansinę arba kitokią paramą valstybinėms Baltarusijos institucijoms.

URK pritarė iniciatyvai sukviesti neeilinį ES Užsienio reikalų tarybos susirinkimą, kur būtų iškeltas ir ES embargo Astrave gaminamai elektrai klausimas. Taip pat URK pritarė, kad būtų surengta neeilinė Seimo sesija apsvarstyti Baltarusijos klausimą.

Penktadienį šaukiamas nuotolinis neeilinis ES Užsienio reikalų tarybos posėdis, kuriame bus kalbama apie situaciją Baltarusijoje. Nepasiekus sprendimų ten, neatmetama, kad Lietuva svarstys nacionalinių sankcijų asmenims, atsakingiems už rinkimų klastojimą ir smurtą, klausimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (662)