Viename populiariausių internetinių forumų buvo pasidalinta skelbimu, kad penkios merginos, prisistatančios detektyvėmis, sukūrė verslo idėją, kaip užsidirbti iš „Tinder“ programėlės. Viena jų atstovė aiškino, kad jos užsiregistruoja šioje pažinčių programėlėje tam, kad gaudytų ten vedusius arba įsipareigojusius vyrus.

„Tai atrodo taip. Paswipiname (perbraukiame – „Delfi“) į dešinę nemažai vyrų ir gaudome tuos, kurie mums siūlo „slaptus susitikimus“. Tai yra kodinis būti meiluže pavadinimas, kai vyras yra vedęs. Ką mes darome? Nebūtinai susitinkame, nors ir dažnai tenka tai daryti, bet tai jau būna tolesniame darbo etape. Iš pradžių įvairiais būdais kalbiname, duodame savo numerį, pasakome, kad mums reikia užtikrintumo, gauname telefono numerį, išsiaiškiname to vyro darbovietę ir, svarbiausia, jo moterį“, – apie tai, kaip veikia šis verslo modelis atviravo mergina.

Pasak jos, kartais viskas tokiais veiksmais ir užsibaigia, bet pasitaiko atvejų, kad reikia svaresnių įrodymų, todėl susitinka su galimai neištikimu vyru ir slapta įrašo jų pokalbį. Visą surinktą informaciją vėliau pasiūlo tokio vyro žmonai.

„Dažniausiai pinigai, kurių paprašome, būna simboliniai, o jeigu matome, kad nepasiturinti, tai padarome dėl moteriško solidarumo, pinigų neimame ir paliekame moterį tvarkytis pačią su šia nemalonia informacija“.

Tokia veikla užsiimančios merginos teigimu, kai kurios apie tai sužinojusios moterys jau planuoja skyrybas, dar kitos galvoja skirtis ir tam, kad vyras būtų pripažintas kaltu, jos padeda toliau rinkti įrodymus.

„Įrašome, darome screenhotus (ekranvaizdžius – „Delfi“), filmuojame, provokuojame. Už tai jau prašome didesnių sumų. Darome viską, kad neištikimieji liktų kuo mažiau kandę ir šie įrodymai galėtų būti panaudoti teisme“, – forumo dalyvėms teigė ji.

Taip pat pridūrė, kad užsiima ir klasika tapusia veikla – įtarimų turinčioms merginoms arba moterims padeda „patikrinti“ antrąją pusę, o dėl būdų, strategijų, ribų ir finansinių klausimų siūlė susitarti privačiai, gyvo susitikimo metu. „Detektyvės“ neslėpė, kad ieško ir naujų darbuotojų, ateityje galbūt įdarbintų ir priešingos lyties atstovų sekti merginas.

Vis dėlto tokia pristatyta veikla patiko ne visiems forumo dalyviams, jie kreipėsi į „Delfi“ ir domėjosi, ar taip nėra pažeidžiamos sekamų vyrų teisės.

Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Revita Janavičiūtė „Delfi“ komentavo, kad LR baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę dėl neteisėto informacijos rinkimo: „167 straipsnis. Neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas ir 168 straipsnis. Neteisėtas informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimas ar panaudojimas“

Tačiau, pažymėjo ji, panašias paslaugas teikia privačių detektyvų biurai, bet jie tokias paslaugas teikia legaliai, nepažeisdami žmogaus teisių ir asmens duomenų apsaugos įstatymo nuostatų.

Tretieji asmenys turėtų kištis tik prašomi

Psichoterapeutas Andrius Kaluginas, paprašytas įvertinti tokią neva detektyvių veiklą „Tinder“ programėlėje ir kaip turėtų reaguoti draugės arba žmonos gautą informaciją ne savo noru, buvo nusiteikęs skeptiškas.

„Visą šią situaciją galima skirstyti į dvi dalis ir šiuo atveju būtina jas atskirti. Pirmoji dalis yra pats faktas, kad vedęs arba įsipareigojęs vyras dairosi kitų moterų pažinčių portaluose. Tai jau yra rodiklis, kad arba vyras nepaiso moralinių įsipareigojimų, arba santykiai jo poroje yra tokie prasti, kad jau, galima sakyti, gresia skyrybos. Ir tada tai lieka sąžinės klausimu žmogui, kuris, būdamas poroje, sėdi pažinčių portaluose: ar mes galime tai smerkti, ar galime tam pritarti, jau yra kitas klausimas, bet manau, kad būtent šią dalį reikėtų atskirti“.

Psichoterapeutas svarstė, kam vyrui sėdėti pažinčių portaluose, jeigu jis turi moterį ir santykius, kuriuose vyrauja abipusė meilė.

„Vadinasi, arba tam vyrui kažkas yra blogai, arba paprasčiausiai jis yra išdavikas. Tai visai nepriklauso nuo to, ar moterys, su kuriomis jis bendrauja, yra tikros ar kokios nors detektyvės-provokatorės. Mano nuomone, šiuo atveju nėra skirtumo, kadangi tai vis tiek yra santykių išdavystė. Jeigu santykiai yra normalūs, niekas neis dairytis naujų pažinčių į portalus“.

Andrius Kaluginas

Antra dalis, pasak jo, yra jau gilesnė, labiau psichologinė, o ne moralinė – ar reikia trečiųjų asmenų įsikišimo?

„Aišku, būna įvairių porų ir įvairių situacijų. Visų jų negalima įdėti į kažkokį vieną bendrą algoritmą pasakius, kad kategoriškai nereikia kištis tretiesiems asmenims. Viena vertus, jeigu kartais nėra kitos išeities ir jeigu draugei skauda širdį dėl nelaiminguose santykiuose esančios moters, tai gal ir reiktų tai padaryti. Bendro algoritmo čia nėra, tačiau visgi drįstu teigti, kad tretieji asmenys turėtų kištis, kai tik jų prašoma. Tie asmenys dažniausiai būna mūsų artimi draugai arba giminės – mama, tėtis, brolis, sesuo, kurie mato ir nujaučia, kad kažkas poroje negerai. Tada jie ir pradeda kištis – kartais gerąja arba blogąja prasme“.

A. Kaluginas paminėjo, kad kartais per didelis, pavyzdžiui, uošvienės kišimasis gali ir sugriauti poros santykius.

„Pasižiūrėkite, kas atsitinka santykiams, kai uošvienė pradeda labai intensyviai lįsti į savo vaikų gyvenimą. Tai atveda prie konfliktų. Štai ką kartais gali reikšti tie tretieji asmenys“, – tikino psichoterapeutas.

Jo nuomone, taip pat, kai ir draugės, neprašytos pradeda aiškinti, kad reikia žiūrėti, ką daro moters vyras, tada irgi gali atsirasti bereikalingų problemų, todėl galima bandyti padėti, bet geriausia tai daryti, jeigu jūsų paprašo.

„Pavyzdžiui, su jumis asmuo pasidalina įtarimais, kad jo antroji pusė pastaruoju metu keistai elgiasi, todėl jeigu ką nors pamatysi, tuomet būtinai apie tai pranešk. Vadinasi, jeigu yra prašymas, tada nieko baisaus. Tačiau be prašymo, manau, dažniausiai tai neatveda prie gero ir efektyvaus rezultato, kadangi yra paprasta logika. Jeigu jūs sužinote, tarkime, kad jūsų vyras neištikimas ir esate nepasiruošęs psichologiškai tokiai situacijai, iškart iškyla sudėtinga psichologinė dilema, kaip reaguoti į tokį draugės pranešimą? Ar nekreipti dėmesio, ar pradėti detalesnį tyrimą, ar skirtis, ar ne, ar su drauge susipykti, ar nesipykti, nes draugė nori tik gero?“.

Taigi, tęsė A. Kaluginas, atsiranda labai daug papildomų klausimų ir žmonės dažnai nebūna pasiruošę išgirsti tokią informaciją, jiems kyla vidinė įtampa, kuri vėliau atsiliepia santykiams, kadangi draugė galėjo ir ne taip kažką suprasti, apsipažinti, bet kartėlis poroje liks.

„Taip pat trečioji dalis, ar poroje galima intuityviai arba racionaliai suprasti, kad kažkas vyksta ne taip? Mano nuomone, tikrai ne visada. Pasitaiko atvejų, kada besąlygiška meilė mus apakina ir mes tiesiog nematome akivaizdžių dalykų arba jų nesureikšminame. Dažnai dėl didelės meilės ir pasitikėjimo tiesiog nenorime jų matyti arba nepajėgiame. Numojame ranka, jeigu vyras flirtuoja su kitomis moterimis, bet iš tikrųjų tai gali būti pirmasis ženklas, kad jis yra linkęs į neištikimybę“.

Rečiau, bet irgi pasitaiko, teigė psichoterapeutas, kodėl negalime atpažinti neištikimybės ženklų, kai mūsų antroji pusė yra įgudęs konspiratorius ir manipuliatorius.

„Tačiau šiuo atveju aš visada kliaunuosi moteriška intuicija ir sakau, kad jeigu moteris turi gerą intuiciją, tuomet reikėtų viršenybę skirti jai, o ne racionaliam protui ir faktams. Kadangi pasitaiko, kad nėra jokių įrodymų, bet intuicija kirba ir neleidžia naktį užmigti, nes kažkas vyksta ne taip. Tokiu atveju sakau, jeigu protas nepastebi, tuomet gali intuicija pastebėti“, – tvirtino jis.

Socialiniai tinklai – dažna problema santykiuose

Ką daryti, kai socialiniai tinklai tapo neatskiriama mūsų gyvenimo dalimi ir kaip reaguoti, kai mūsų antroji pusė seka arba spaudžia „like“ ant priešingos lyties asmenų nuotraukų? A. Kaluginas papasakojo, kad konsultuoja labai daug žmonių, kuriems nelengva susigaudyti, kaip elgtis tokiose situacijose.

„Dažnai tie žmonės nesupranta, ar jau reikia panikuoti, ar vis dėlto neverta nerimauti. Šiuo atveju tai yra labai individualu. Aš esu girdėjęs daugybę paaiškinimų, kodėl asmenys sėdi tuose pažinčių portaluose, kodėl jie like'ina svetimus žmones, kodėl su jais bendrauja ir flirtuoja. Tie atsakymai yra labai įvairūs – kažkas ten prisijungia ieškodamas naujos meilės ir naujų santykių, nes supranta, kad dabartiniai santykiai jau tik formalūs. Jie yra subyrėję, pora susvetimėjusi, sekso seniai nebėra ir tik laiko klausimas, kada tie santykiai visiškai sugrius. Taigi, žmogus prevenciškai ieško sau kitų variantų“

Taip pat, nurodė psichoterapeutas, labai dažnas girdi paaiškinimą, ypač iš vyrų pusės, kad jie tik bendravo, tik aptarinėjo kažkokius įdomius klausimus, pavyzdžiui filosofiją, istoriją, muziką, sportą ir vyko tik virtualus bendravimas, o gyvai susitikti niekada nenorėjo.

„Po tokiais dalykais dažniausiai slypi du aspektai – arba tai absoliutus melas savo partnerei, o gal net ir sau, kadangi iš tikrųjų turima erotinių ketinimų, arba antra, dažniausiai pasitaikanti priežastis, kad tai rodo turimų santykių problemą. Vadinasi, ta pora neturi apie ką kalbėtis ir jų santykiai tampa nebeįdomūs. Tam, kuris vykdo tą virtualią komunikaciją, norisi kažkokių kitų temų, kitokių interesų lauko, kitokio bendravimo ir tai yra pagrindas ne nesureikšminti šito, o iš tikrųjų atsižvelgti ir atsigręžti į savo antrąją pusę ir pasakyti, kad labai keista, bet man įdomiau bendrauti su kitu žmogumi“, – sakė jis.

Todėl, pabrėžė jis, lieka klausimas ne kodėl man įdomu bendrauti su tais žmonėmis, bet kodėl neįdomu su savo antrąja puse. Telieka išsiaiškinti, ar dar įmanoma kažką pakeisti.

„Ir žinoma, trečioji, labai plati grupė, kuri ieško internetinių pažinčių dėl vienadienių sekso nuotykių“, – apibendrino jis.