„Lietuva yra labai suinteresuota, kad kraujo praliejimas mūsų kaimyninėje valstybėje liautųsi. Šiandieninio pokalbio metu su EVT prezidentu Micheliu akcentavau, kad laiko laukti nėra. Turime greičiau ieškoti būdų, kaip imtis tarpininko vaidmens.

Tų būdų yra įvairių. Pažadėjome vienas kitam laikyti tiesioginį kontaktą, ir jis pažadėjo grįžti su pasiūlymais. Tai yra dėl galimybės pasiųsti ES atstovą tiesiogiai derėtis su Baltarusijos valdžia, organizuoti aukšto lygio ministrų konferenciją, ir EVT neilinis posėdis irgi yra galima alternatyva. Laiko neturime daug, būtina imtis, kiek įmanoma greitesnių priemonių, kad procesas būtų suvaldytas ir grąžintas į civilizuotus rėmus. Lietuva pasirengusi tarpininkauti tam procesui“, - sakė G. Nausėda.

Prezidento spaudos tarnyba taip pat pranešė, kad antradienį šalies vadovas kalbėjosi su šiuo metu Lietuvoje esančia buvusia kandidate į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja, ir šio pokalbio metu aptarė jos savijautą bei artimiausio laikotarpio planus.

„Pokalbio metu ji padėkojo už Lietuvos teikiamą paramą ir dėmesį“, - teigė Prezidentūros spaudos tarnyba.

Daugiau pokalbio detalių neatskleidžiama.

Ragina skirti deramą dėmesį situacijai Baltarusijoje

Jau anksčiau prezidentas yra pareiškęs, kad palaiko Lenkijos Ministro Pirmininko Mateuszo Morawieckio kreipimąsi į aukščiausių ES institucijų – Europos Komisijos ir Europos Vadovų Tarybos – lyderius Ursulą von der Leyen ir Ch. Michelį, raginant ES skirti atitinkamą dėmesį nerimą keliančiai padėčiai Baltarusijoje bei palaikyti Baltarusijos žmonių lūkesčius ir viltis.

„Šiame etape būtina tarptautinės bendruomenės, ES parama Baltarusijos žmonėms, siekiantiems permainų savo šalyje. Remiu Lenkijos Premjero M. Morawieckio siūlymą surengti neeilinį ES viršūnių susitikimą dėl situacijos Baltarusijoje. Baltarusijos piliečių siekiai nusipelno tinkamo ES ir Vakarų sostinių dėmesio“, – teigė Prezidentas.

Naktį, iš rugpjūčio 9 į 10 dieną, Lietuvos ir Lenkijos vadovai kreipėsi į Baltarusijos valdžią, ragindami masinių protestų akivaizdoje laikytis demokratinių standartų, gerbti žmogaus ir piliečių teises, susilaikyti nuo jėgos panaudojimo.

Vis tik iš sekmadienio į pirmadienį, naktį, paskelbus preliminarius Baltarusijos Prezidento rinkimų rezultatus, nuvilnijo protestų ir susirėmimų su policija banga: tūkstančiai protestuotojų suimti ir dešimtys sužeisti.

Pasak šalies vadovo, nepavykus Baltarusijoje užtikrinti saugių, laisvų ir sąžiningų rinkimų, įvykusieji negali būti vertintini kaip demokratiški ir skaidrūs.

„Rinkimuose nebuvo gerbiamos piliečių teisės, žodžio ir saviraiškos laisvės. Raginu Baltarusijos valdžią paleisti visus taikius protestuotojus, žurnalistus, pilietinės visuomenės atstovus, sulaikytus rinkimų metu, ir drauge su Lenkijos lyderiais kreipiuosi į ES institucijų vadovus, ragindamas aukščiausiu lygiu reaguoti į padėtį Baltarusijoje“, – pabrėžė Prezidentas.