Skaitytojų dėmesiui –Delfi, kaip ir BNS redakcija nuo šiol vartos originalią baltarusiškos pavardės rašybą Sviatlaną Cichanouskaja, o ne rusišką Svetlana Tichanovskaja.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius per spaudos konferenciją informavo, kad S. Cichanouskaja turi vizą metams būti Lietuvoje. Ji atvyko į šalį paryčiais, valdžios atstovai tam netrukdė, net pagelbėjo.

„Įvykiai klostėsi vakar vakare. Ji lankėsi rinkimų štabe įteikti protestą dėl to, kaip buvo skaičiuojami balsai. Buvo kartu su savo advokatu. Advokatas išvyko iš pastato anksčiau. Ji užsilaikė labai ilgai – praktiškai apie septynias valandas.

Kaip tik tada bandžiau su ja susisiekti ir tiesiogiai, ir per štabą, ir per ambasadą, bet nebuvo galimybės. Ir tada ieškojome, kur ji galėtų būti, ir kokios galėtų būti sąlygos. Ta nežinomybė tęsėsi praktiškai visą naktį. Kaip paaiškėja, ji matomai patyrė tam tikrą spaudimą, ir neturėjo daug pasirinkimo kaip tik palikti šalį“, - sakė L. Linkevičius.

Ministras paaiškino, kad visa tai vyko paryčiais.

„Ji turi pailsėti, man dar neteko galimybės su ja pakalbėti. Mes nežinome jos planų, ką ji ketina daryti. Neketiname įvykių forsuoti. Ji pati nuspręs, kaip toliau elgsimės. Patarsime pabendrauti su žiniasklaida, kadangi yra didžiulis poreikis, tačiau visa tai vyks tikrai neforsuojant įvykių“, - sakė L. Linkevičius.

S. Cichanouskajos statusą ministras apibrėžė taip: „buvusi kandidatė į prezidentus, viena iš opozicijos lyderių“.

Ji Lietuvoje yra su savo vaikais

Po Baltarusijos valdžios spaudimo antradienio paryčiais į Lietuvą atvykusi opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose yra saugi su savo vaikais, pranešė užsienio reikalų ministras.

„S. Cichanouskaja yra saugi, ji yra Lietuvoje kartu su savo vaikais“, – žurnalistams sakė ministras, kurį citavo BNS.

Ministras patikslino, kad Lietuvoje yra rūpinamasi jos saugumu. Ką konkrečiai tai reiškia, Lietuvos diplomatijos vadovas nepatikslino.

Ministras nesileido į detales, tačiau pripažino, kad vaikai į šalį atvyko anksčiau. Lietuvoje yra ir jos štabo vadovė. Ji Lietuvoje taip pat yra su vaikais.

Padėtis Baltarusijoje išlieka įtempta

Pasak ministro, apskritai padėtis Baltarusijoje tebėra įtempta, yra labai daug sulaikymų. Pagal valdžios atstovų informaciją, jų yra apie du tūkstančiai, tačiau, pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, turbūt jų yra daugiau.

„Kai kurie yra iš karto paleidžiami, kai kurie ilgiau užsibūna, labai sunku pasakyti, kuo visa tai baigsis. Žmonės yra įbauginti. Atidžiai stebime situaciją. Akivaizdu, kad tai, kas įvyko, turi turėti pasekmes“, - kalbėjo L. Linkevičius.

Lietuvos užsienio reikalų ministro teigimu, kad Europos Sąjunga turėtų svarstyti galimybę įvesti sankcijas Baltarusijos valdžios atstovams, kurie yra atsakingi už rinkimų klastojimą ir jėgos naudojimą prieš protestuotojus.

„Galvojame, kaip dabar turėtume koreguoti santykius su Baltarusija. Šiai minutei aš neturiu atsakymo, bet aš manau, kad visos opcijos ir visi pasirinkimai turėtų būti ant darbo stalo ir tam tikros pasekmės turi būti, netgi įskaitant ir galimas sankcijas atžvilgiu tų, kurie vykdė tą apgaulę, kurie naudojo perteklinę jėgą“, – žurnalistams sakė L. Linkevičius.

Netikėta opozicijos žvaigždė

Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S. Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė balotiruotis gegužę, kai buvo areštuotas jos vyras populiarus tinklaraštininkas Siarhejus Cichanouskis. Pergalės atveju ji žadėjo surengti naujus laisvus rinkimus. Iki tol ji užsiėmė vertimo iš anglų kalbos paslaugomis įvairiomis organizacijoms, tarp jų ir nukentėjusiems nuo Černobylio avarijos.

Netikėta opozicijos kandidate tapusi S. Cichanouskaja surinko per 100 tūkst. rėmėjų parašų ir tapo tikra dešimtmečius nematytų mitingų žvaigžde kartu su kitų dviejų kandidatų žmonomis – Veronika Cepkalo ir Marija Kolesnikova. Pačios S. Cichanouskajos kritikams labiau užkliuvo jo vyro pažiūros – S. Cichanouskis yra lankęsis Rusijos okupuotame Kryme ir šlovinęs agresyvias ir imperialistines Kremliaus „rusiškojo pasaulio“ idėjas.

Baltarusijos valdžia pirmadienį paskelbė, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai. S. Cichanouskaja atsisakė pripažinti šiuos rezultatus, paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino A. Lukašenką perduoti valdžią.

„Laikau save šių rinkimų nugalėtoja. Valdžia turėtų pagalvoti, kaip taikiai perduoti mums valdžią“, – pridūrė ji. Tačiau, kaip prisipažino pati S. Cichanouskaja, nors rinkimų kampanijos metu ji pati patikėjo savo jėgomis ir manė iškęsianti viską, galiausiai ji „liko ta pačia silpna moterimi, kuria buvo iki tol“.

„Žinote, neduok Dieve atsidurti tokio pasirinkimo, prieš kurį aš atsidūriau, akivaizdoje. Todėl, žmonės, labai prašau, saugokite save. Tai, kas šiuo metu vyksta, neverta nė vienos gyvybės. Vaikai – svarbiausia, ką turime gyvenime“, – teigė S. Cichanouskaja. Suėmus jos vyrą ji augina 4 metų dukrą ir 10-metį sūnų. Juos ji jau anksčiau nusprendė išgabenti į užsienį.

Baltarusijoje kilo protesto akcijos, kurias griežtai ėmė malšinti jėgos struktūros. Per demonstracijas žuvo vienas žmogus, dešimtys buvo sužeisti.

Dėl S. Cichanouskajos saugumo pirmadienio vakarą buvo kilę nerimo, kai ji kelioms valandoms įstrigo rinkimų komisijoje, kur atvyko pateikti skundą dėl rezultatų klastojimo. Kurį laiką jos buvimo vieta buvo nežinoma.

Neįvertino kandidatės ryžto

„Visame šitame kontekste S. Cichanouskajos kandidatūra atrodo netikėtai stipriai. Taip yra todėl, kad valdžia neįvertino jos, žiūrėjo iš aukšto. Tas matėsi ir Lukašenkos retorikoje, kaip jis pasisakė apie moteris kandidates. Apie tai, kad konstitucijoje turi būti įrašyta, kad tik atlikę karinę prievolę gali kandidatuoti į prezidentus. Elgėsi kaip visada chamiškai, negražiai ir įžeidžiančiai“, – „Delfi“ dar praėjusią savaitę komentavo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektorius Vytis Jurkonis.

Akivaizdu, jog tikėtasi įbauginti S. Cichanouskają vyrui atsidūrus kalėjime ir grasinant atimti vaikų globą. Tačiau A. Lukašenkos režimas neįvertino ne tik jos charakterio, bet ir paprastų baltarusių nuotaikų. „Manau, kad buvo pakankamai nuvertinta Cichanouskaja ir kalbant apie charakterio savybes manant, kad bus galima paspausti per vaikų liniją, tas spaudimas iš tikrųjų buvo“, – teigė V. Jurkonis. Jam antrino ir Vytauto didžiojo universiteto politologijos katedros docentas Andžejus Pukšto.

„Jis turbūt nelaikė jos grėsme, nes vyras buvo pasodintas į kalėjimą ir jis visgi pagalvojo, kad tai bus tokia nišinė kandidatė, jokia ne konkurentė. O tuo pačiu jis norėjo parodyti, kad neva yra konkurentų, palaikyti tokį demokratinių rinkimų įvaizdį, kad neva kažkiek turi varžovų. Jis turbūt manė, kad jo pagrindinis konkurentas yra Babarika, na ir Cichanouskis, ko gero. Ir jie buvo iš anksto pasodinti į kalėjimą. O jis manė, kad kiti bus tik tokie foniniai kandidatai. Tikrai nesitikėjo, kad ta banga pakils“, – kalbėjo pašnekovas. O banga pakilo. S. Cichanouskajai į pagalbą atėjo kitų suimtų kandidatų žmonos, o opozicijos mitingai diena iš dienos pritraukė dešimttūkstantines minias.

„Mano nuomone, čia vyksta toks sniego gniūžtės efektas, ta Cichanouskajos palaikymo banga augo iki šiol kiekvieną dieną, nors čia daugiau protesto balsas prieš Lukašenką. Niekas labai tos Cichanouskajos nepažinojo ir ji nėra kažkokia labai išskirtinė“, – sakė A. Pukšto. S. Cichanouskaja – unikali kandidatė ir tuo, kad laimėjusi žada pasitraukti iš valdžios ir surengti naujus, laisvus rinkimus, kuriuose Baltarusijos žmonės galėtų laisvai išreikšti savo valią. „Jos didelis pliusas tas, kad ji pati prisistato, kad ateina tik tam, kad pakeisti santvarką, kad po kurio laiko, po pusmečio žada skelbti naujus rinkimus, tai faktiškai ji būtų tokia kaip perjungiamoji kandidatė-vadovė“, – teigė pašnekovas.

Prezidentūra palaiko Cichanouskaja

Prezidentūra palaiko nuolatinį ryšį su į Lietuvą atvykusia Baltarusijos opozicijos kandidate prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja, pranešė šalies vadovo atstovas žiniasklaidai.

„Prezidentūra šiuo metu palaiko nuolatinį ryšį su į Lietuvą atvykusia Sviatlana Cichanouskaja. Ji šiuo metu ilsisi. Prezidentas buvo informuotas apie S. Cichanouskajos atvykimą į Lietuvą antradienį“, – BNS sakė prezidento Gitano Nausėdos atstovas Antanas Bubnelis.

Tai, kad kandidatė į Baltarusijos prezidentus yra Lietuvoje, antradienį pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Galiu patvirtinti, kad ji yra Lietuvoje“, – Eltai teigė ministras. „Ji yra saugi. Tai yra svarbiausia informacija. Naktis tikrai buvo įtempta, ji buvo labai ilgą laiką sulaikyta, gal apie 7 valandas. Nebuvo žinomos sulaikymo aplinkybės nei jos buvimo vieta“, – kiek vėliau tą pačią dieną LRT televizijai kalbėjo ministras. Pasak jo, Baltarusijos opoziciją sutelkusiai moteriai buvo kilusi grėsmė. „Nenoriu fantazuoti to, ko nežinau, bet, be abejo, grėsmė buvo (...). Šiuo momentu ji saugioje šalyje, tai, matyt, svarbiausia, o kitkas paaiškės vėliau“, – teigė L. Linkevičius.