„Pagrindinis dalykas, kuris dabar jau yra padarytas, didesnė patikra prie sienų, kai grįžtame iš užsienio arba kai užsieniečiai atvyksta pas mus. Tai ir oro uostuose, ir jūrų uoste dabar jau budi pareigūnai ir nė vienas žmogus negali išeiti iš oro ar jūrų uosto, kol neužsipildo anketos“, – teigė jis.

G. Surplys patarė visiems keliaujantiems anketas užsipildyti internetu iš anksto. Užpildyti anketą Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC), priminė pašnekovas, reikia ir grįžtantiems per sausumos sienas. Tai padaryti reikia per 12 valandų.

G. Surplio teigimu, Sveikatos apsaugos ministerija kartu su epidemiologais rengia „įvairius variantus“ atsižvelgdami į epidemiologinę situaciją. Sprendimai turėtų būti pristatyti kitą savaitę.

„Esminis momentas yra tas, kad niekas nieko labai nesiruošia griežtinti ir riboti. Mes gyvensime ir toliau, dirbsime, vaikai lankys mokyklą, tik labiau saugosimės. Jeigu matysime, kad daugėje užsikrėtimų asmeninių švenčių, susibūrimų vietose, tai bus atitinkami sprendimai dėl šių fizinių kontaktų. Jeigu matysime, kad yra užsikrėtimai viešojo maitinimo įstaigose, renginiuose, tai vėl atitinkamai galvosime, kaip labiau apsaugoti žmones, kurie lankosi ten“, – aiškino G. Surplys.

Anot politiko, apie tokį uždarymą, koks buvo pirmosios Covid-19 bangos metu, nekalbama, nes šalis yra apsirūpinusi apsaugos priemonėmis, išdirbta sistema, kaip turi veikti ligoninės.

Atkreipus dėmesį, kad praėjusią savaitę gana garsiai nuskambėjo atvejis, kai koronavirusu užsikrėtęs asmuo per vieną vakarą aplankė daugiau nei 10 barų Vilniuje, G. Surplys nesiryžo komentuoti ar vėl gali būti grąžintas darbo laiko ribojimas kai kurioms pasilinksminimo vietoms.

„Palikime specialistams dirbti jų darbą. Kitą savaitę jie informuos Vyriausybę apie tai, kokius sprendimus siūlo. Bet vėlgi, na jau reikėtų sugrįžti iš to laisvo vasaros režimo ir pagalvoti prieš einant susitikti su draugais ar į barą, ar dar kažkur. Jeigu žmogus turi temperatūros, jeigu grįžo iš paveiktų šalių, reikėtų elgtis atsakingai ir saugiai pasėdėti namuose, pabendrauti per internetą“, – dėmesį atkreipė VIG vadovas.

G. Surplys tikino, kad tokios apsaugos priemonės kaip kaukės, atstumo laikymasis, dezinfekciniai skysčiai taps kasdienine norma. Anot jo, jei kažkurioje savivaldybėje sergamumo rodikliai pradėtų sparčiai blogėti, būtų „einama taškiniu principu“.

„Tai reiškia, matuosime rodiklius kiekvienoje savivaldybėje. Žiūrėsime rodiklius kiekviename atskirame sektoriuje, netgi įmonėse ar ugdymo įstaigose, ir kažkur padidėjus užsikrėtimų skaičiui bus galima tą lokalizuotą židinį valdyti griežtesnėmis priemonėmis“, – kalbėjo pašnekovas.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad kilus protrūkiui tiesiog galėtų būti uždaromos atskiros savivaldybės, G. Surplys priminė Nemenčinės ir Ukmergės atvejus. Jo teigimu, panašiai prireikus viskas vykti galėtų ir darbar.

„Jeigu kažkurioje mokykloje kiltų rimtas ligos protrūkis ir tą esame patyrę ne kartą, nebūtinai tai yra Covid-19, vyriausioji šalies epidemiologė turi įgaliojimus uždaryti tą mokyklą ar kokią įstaigą karantinui. Čia nėra nieko naujo ir prireikus tą galimą padaryti per dieną“, – sakė G. Surplys.

Ar tėvai galės gauti biuletenį, jei mokyklą staiga reikėtų uždaryti? VIG vadovo teigimu, kol kas to nereikia, nes nė viena savivaldybėje sergamumas nesiekia 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

„Žinoma, ką jau turėjome karantino metu, jeigu būtų toks poreikis, tai sistema būtų sutvarkyta taip, kad tėvai galėtų pasiimti nedarbingumą vaikų priežiūrai“, – patikino politikas.

Dar vakar nuskambėjo tiek premjero Sauliaus Skvernelio, tiek G. Surplio įspėjimai dėl artėjančio Žolinių savaitgalio – pranešta, kad budės sustiprintos policijos pareigūnų pajėgos.

Pasak G. Surplio, šiuo metu Lietuvoje taip pat vyksta abiturientų išleistuvės.

„Norisi pasidžiaugti, bet jau kiek man teko susidurti, visi šie renginiai vyksta atvirame ore ir tai sumažina riziką. Lygiai taip pat kalbant apie Žolinės atlaidus arba bet kokius kitus masinius renginius – kuo daugiau gryno oro, kuo didesni atstumai, tai vėlgi yra saugiau. Kaip ir minėta, policijos pareigūnų ir kitų tarnybų yra paprašyta šį savaitgali dirbti aktyviau“, – priminė G. Surplys.

Paklaustas, kaip vertina tai, kad dalis lietuvių priešinasi kaukių dėvėjimui ir kartais pareigūnams juos tenka sulaikyti tiesiog prekybos centruose, G. Surplys nusijuokė:

„Mes, lietuviai, turbūt esame paskutiniai Europos pagonys, kuriuos yra sunku įtikinti kažkokiomis naujovėmis ar mokslo tiesomis. (...) Mokslininkų, medikų yra įrodyta, kad tos kaukės apsaugo nuo viruso. Galbūt ne 100 proc., bet tikrai labai stipriai. Tai yra kiekvieno iš mūsų pareiga artimiausiems žmonėms (…). Jeigu jau yra nustatytas toks reikalavimas, jo reikėtų laikytis. Tikrai nėra sudėtinga tą kaukę užsimaukšlinti atėjus į parduotuvę ant burnos ir ant nosies.

Na o tie piktybiniai, turbūt dabar jau reikia sakyti parduotuvių gaideliai, daro save pajuokos objektu. Nežinau, ar tą reikia daryti. Juolab, rizikuojant kitų žmonių sveikata ir gyvybe.“