Vadovas teatro prašo kolektyvo išlikti oriam, neskleisti nepatikrintos ar sąmoningai klaidinamos informacijos, o teatro publikos - palaukti, kol baigsis negandos.

J. Sakalauskas nesutinka su kaltinimais, kad teatre nebuvo pakankamai rūpintasi darbuotojų apsaugos priemonėmis. Nei muilo, nei dezinfekcinio skysčio, nei vienkartinių pirštinių, nei veido kaukių teatre tikrai netrūko. Visi po vasaros atostogų į teatrą sugrįžtantieji privalėjo informuoti savo tiesioginius vadovus apie apsilankymus rizikingomis pripažintose šalyse bei kontaktus su galimai užsikrėtusiais, saviizoliacijoje esančiais asmenimis, sako teatro vadovas.

„Tuo pačiu norėčiau pabrėžti, kad visi tiek į baleto „Žizel“ , tiek į operos „Ana Bolena“ repeticijas atvykę užsienio kūrėjai bei atlikėjai, prieš pradėdami darbą su LNOBT kolektyvu, buvo patikrinti COVID-19 testais. Visais atvejais gauti neigiami atsakymai.

Iš Italijos atvykęs LNOBT Operos meno vadovas Sesto Quatrini, dalyvaujantis „Anos Bolenos“ repeticijose, taip pat pristatė liepos 29 d. išduotą pažymą, kad nėra užsikrėtęs COVID-19 infekcija. Jokiais sveikatos sutrikimais, priešingai nei viešai teigia nenorintys savo vardo viešinti teatro darbuotojai, šis dirigentas nesiskundė. Tad raginčiau teatro bendruomenę ateityje susilaikyti nuo sąmoningai klaidinančios ar nepatikrintos informacijos skleidimo.

Visgi man, teatro žmogui, sunku įsivaizduoti, kaip su kvėpuoti trukdančiomis veido kaukėmis praktiškai galėtų repetuoti sunkiai fiziškai dirbantys baleto šokėjai ar tuo labiau dainininkai. Dėl šios priežasties veido kaukių dėvėjimas teatro patalpose darbuotojams ir spektaklių kūrėjams nebuvo privalomas. To, beje, nereikalavo ir Lietuvos Vyriausybės šią vasarą platinamos rekomendacijos“, - rašoma atvirame laiške.

Generalinis direktorius ramina visus teatro darbuotojus, kad jiems priklauso valstybinio sektoriaus darbuotojų socialinės garantijos ir pabrėžia, kad nuo kolektyvo atvirumo ir geranoriškumo priklausys, kada bus galima grįžti į teatrą ir pratęsti ilgai bei kantriai ruoštų premjerų repeticijas.

ELTA primena, kad dėl COVID-19 grėsmės sustabdyta Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) veikla, atšaukiami rugpjūčio 10-ąją teatre turėję vykti renginiai: 15 valandos spaudos konferencija ir 17 valandos viešas susitikimas su „Žizel“ choreografe Lola de Ávila.

Rugpjūčio 12, 13 ir 14 d. „Žizel“ premjeriniai spektakliai neįvyks, juos planuojama nukelti į rugsėjo mėnesį. Konkrečios datos bus skelbiamos vėliau.

Kaip jau skelbta, LNOBT direktoriui Jonui Sakalauskui diagnozuotas koronavirusas, nustatomi asmenys, su kuriais jis galėjo kontaktuoti. J. Sakalauskas nežino, nuo ko jis galėjo užsikrėsti, į užsienį išvykęs nebuvo. Jis izoliuojasi namuose su vaikais.